Boudewijn Smit over lhbt-inclusiviteit in de juridische wereld

Delen:

Boudewijn Smit (NautaDutilh)

Mr. van de week is Boudewijn Smit (1991). Hij is advocaat bij NautaDutilh en voorzitter van Stichting Forward, die werkt aan de bevordering van lhbt-inclusiviteit binnen de juridische beroepsgroep. Forward stelde de ‘Best practices voor lhbt-inclusiviteit op de werkvloer’ op, een handleiding met aanbevelingen voor bedrijven in de juridische sector die willen werken aan een grotere lhbt-inclusiviteit.

Waar kwam het idee voor de handleiding vandaan?
Twee jaar geleden organiseerden wij voor alle Forward Friends een lunch om best practices op het gebied van lhbt-inclusiviteit uit te wisselen. Al snel bleek dat de kantoren vooral hoopten op handvatten om mee aan de slag te kunnen. Zo ontstond het idee een leidraad op te stellen met tips om een diverse en inclusieve werkomgeving te bevorderen.

U schrijft dat werken aan inclusiviteit juist ook voor de werkgever en het bedrijf van grote waarde kan zijn. Hoe zit dat?
Er is de moral case: meer inclusiviteit is the right thing to do en moet om die reden ieders volle aandacht hebben. Maar het breedste publiek spreken wij aan met de business case. Uit onderzoeken blijkt dat werknemers die niet zichzelf kunnen zijn minder productief zijn. Ook loop je als werkgever potentieel talent mis wanneer je bepaalde minderheden niet bereikt of zelfs afschrikt. Maar dat is aan het veranderen merk ik: steeds vaker onderstrepen cliënten het belang van diverse teams. In Londen zag ik dat cliënten soms zelfs als voorwaarde stellen dat het specifieke team dat voor hen werkt divers is samengesteld.

De handleiding is verstuurd naar kantoren die bij jullie aangesloten zijn. Is het alleen voor hen relevant?
Zeker niet! De handleiding heeft praktische tips en aanbevelingen die voor elke werkgever relevant kunnen zijn. Wel sluiten onze aanbevelingen het beste aan bij de juridische beroepsgroep, simpelweg omdat Forwards achterban daar zit. En toevallig werd ik onlangs benaderd door iemand van Deloitte die van onze leidraad gehoord had, dus er is in elk geval vanuit de consultancy-hoek al belangstelling.

Hoe staat het met de lhbt-inclusiviteit in de juridische wereld?
Deze vraag krijg ik vaak en ik blijf hem lastig vinden. Zelf heb ik geen negatieve ervaringen. Maar ik ken genoeg voorbeelden van advocaten die op hun werk in de kast blijven omdat ze bang zijn voor hun carrière. Dus hoe het staat met lhbt-inclusiviteit in de juridische wereld… Enerzijds werken wij als juridische professionals vaak in een hetero-normatieve omgeving waar niet makkelijk van af te wijken is. Aan de andere kant zijn er de laatste jaren veel positieve ontwikkelingen – waarvan Forward er maar één van is – die zorgen voor meer openheid binnen onze beroepsgroep. Wat ik hoop is dat er steeds meer rolmodellen opstaan die aantonen dat je ook als lhbt-jurist gewaardeerd kunt worden en carrière kunt maken.

Waar valt nog de meeste winst te behalen?
Heel praktisch? Ik hoop dat alle juridische werkgevers lhbt-inclusiviteit snel in hun introductieprogramma’s implementeren. Juist in de eerste kennismaking tussen nieuwe werknemers en de werkgever moet duidelijk worden gemaakt dat iedereen zichzelf kan zijn. Want als je op je eerste werkdag niet uit de kast durft te komen wordt het elke dag daarna alleen maar lastiger.

Als u het voor het zeggen had, dan?
Met het risico zoetsappig over te komen: ik zie graag dat we elkaar meer ruimte gunnen en meer waardering tonen voor wat eenieder uniek maakt. Van secretaresse tot managing partner, van lhbt’er tot moslim en van starter tot senior; allemaal dragen we bij aan het succes van onze organisaties door onze kennis, ervaring en achtergrond. Diversiteit wordt nog te vaak als iets lastigs gezien, terwijl het juist een krachtigste instrumenten is om mee te komen in onze snel veranderende samenleving.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Een belangrijk hoogtepunt is dat ik op 1 november namens NautaDutilh een prijs kreeg voor onze voorbeeldrol op het gebied van lhbt-inclusiviteit in onze branche. Die award voelt als een grote beloning voor de tijd en energie die mijn collega’s en ik de afgelopen jaren in dit onderwerp hebben gestoken.

Voor het echte hoogtepunt moet ik nog een maandje geduld hebben: per 1 januari verhuizen mijn man en ik naar New York om daar voor de Finance-praktijk van ons kantoor te werken.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Dat is mijn collega en vriendin Deirdre Scheenjes. Zij loopt zakelijk een aantal jaar op mij voor en heeft mij in veel opzichten geïnspireerd. Ze is een onafhankelijke denker met groot empathisch vermogen en is als straight ally ook nog eens een belangrijke sponsor van al onze lhbt-initiatieven.

Wat is over u niet bekend, dat wel interessant is?
Ik ben een redelijk open boek… Misschien het slecht bewaarde geheim dat mijn secretaresse een voorraad pepernoten voor mij beheert zodat ik mij niet in november al helemaal misselijk eet.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?
Telt het FD als juridische website?

Welk boek las u het laatst?
Taal voor de leuk van Paulien Cornelisse

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?
Mijn man of anders Daniel Winterfeldt, partner bij ReedSmith in Londen en voortrekker van veel lhbt-initiatieven daar.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven