Mr. van de week: Cor Hellingman

Delen:

Cor HellingmanMr. van de week is Cor Hellingman, advocaat bij het gelijknamige kantoor. Hij stond vorige week Yuri van Gelder bij in diens kort geding tegen NOC*NSF. De turner, die door chef de mission Maurits Hendriks na een nachtelijke escapade naar huis was gestuurd, wilde via de rechtszaak alsnog een finaleplaats afdwingen bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De kortgedingrechter in Arnhem wees die eis vrijdag af.

U noemde het besluit van NOC*NSF kernachtig ‘een sportieve doodstraf’. Zelf bedacht?

Ja, en er is geen woord aan gelogen.

Genoten van de rechtszaak, en alle publiciteit eromheen?

Van de zaak zeker, de publiciteit eromheen overkomt je en is alleen maar relevant als die de zaak kan helpen.

Wat was het speerpunt van uw juridische strategie? Waar faalde die strategie?

Het unfaire, disproportionele karakter van de maatregel die niet in verhouding staat tot de vermeende schending van contractuele verplichtingen. Waar hij faalde is nog niet helemaal duidelijk, dus ik moet er naar gissen. Doe ik liever niet. Net zomin als falen, overigens.

In een interview met mr.online zei uw collega Jan Loorbach dat Van Gelder weinig kans maakte. Wat vindt u van zijn argumentatie?

Juridisch ben ik het oneens: er is anders dan hij stelt, geen sprake van ontbinding geweest, maar van het opleggen van een contractuele sanctie wegens vermeende wanprestatie. De norm die geschonden zou zijn is ontzettend vaag. De vraag is dus of de voorwaarden voor schending van een open norm vervuld zijn. Loorbach spreekt van grove wanprestatie. Ik vind dat een zo vage, algemene open norm en deze zware sanctie zich niet alleen in redelijkheid niet tot elkaar kunnen verhouden, maar ook strijdig zijn met het fundamentele beginsel van de legaliteit.  Ik vind bovendien dat je niet direct naar een contract moet grijpen in een situatie als deze. Jan Loorbach is een ontzettend goede jurist en in het verleden een begenadigd teamsporter. Bovendien is hij Chef de Mission geweest. Maar dat was vroeger. Tijden veranderen: wie zag de vorige Spelen een turner met tatoeages?

Heeft de publieke opinie een rol gespeeld bij de uitkomst van de rechtszaak?

Gezien de uitkomst, vrees ik van niet en ik had dat ook niet verwacht.

Als u het voor het zeggen had dan?

Zouden sportbestuurders een gedegen cursus crisismanagement hebben gehad.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Er zijn er genoeg, maar afgelopen week was leuk. Maandag onderhandelde ik de hele dag voor Frank de Boer in Milaan met Inter Milan. Dinsdag had ik in Amsterdam een kort geding voor Wesley Sneijder en Yolanthe Sneijder-Cabau en vrijdag ……

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Zonder twijfel Henne Boskamp, begenadigd docent (UvA) en wars van onzin of van schijngeleerde rechtswetenschap (historisch over een blunder van een student: “Bewaar dat maar voor je proefschrift”). En Tom Bingham met zijn boek “The Rule of Law”.

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?

Mijn echte vak is filosofie. Kun je verder niets mee.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Inforrms Blog

Welk boek las u het laatst?

Tom Holland’s Rubicon dat aan de basis staat van Robert Harris’ trilogie over Cicero en The Antologist van Nicholson Baker. En voor elke advocaat: lees de Verzamelde werken van Karel van het Reve. Een beter voorbeeld van zuiver redeneren ken ik niet.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met mijn vader, als hij er nog zou zijn.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven