Mr. van de week: Dafne de Boer over pleiten

Delen:

Dafne de Boer (Foto: Dirkzwager)

Mr. van de week is Dafne de Boer. Zij is advocaat IE-, IT- en privacyrecht bij Dirkzwager, en won vorige week de Oostelijke Pleitwedstrijden van de Jonge Balie. In juni mag ze door naar de nationale pleitwedstrijden.

Gefeliciteerd! Was u zo sterk of waren uw tegenstanders zo zwak?
Haha, met deze vraag wordt de toon wel meteen gezet. Het niveau die dag lag hoog en de pleidooien van de anderen zaten inhoudelijk ook goed in elkaar. Als ik dan toch een keuze moet maken, ga ik uit van mijn eigen kracht en maakte de presentatie het verschil waardoor ik net iets sterker was.

Waaraan moet een goed pleidooi voldoen? We vragen het nu aan een deskundige.
Ik denk dat de kern van een goed pleidooi zit in een heldere en gestructureerde opbouw. Het is de uitdaging om een rechter vanaf de eerste alinea in je verhaal mee te kunnen nemen. Bij de Oostelijke Pleitwedstrijden probeerde ik dit te doen door gebruik te maken van beeldspraak en vereenvoudigde voorbeelden.

In juni zijn de nationale pleitwedstrijden. Wordt dat een potje randstedelijke advocaten versus de regio?
Tenzij ik de verborgen agenda heb gemist, speelt dit naar mijn mening niet. Voor mij is dat ook totaal niet relevant. Je staat er voor jezelf en het doel is de begeerde titel van ‘Beste pleiter van Nederland’ te winnen. Voor het behalen van dat doel maakt het geen verschil of je van een randstedelijke advocaat of een regionale advocaat wint. Ik woon zelf in Amsterdam en werk in Arnhem, dus gelijk al een uitdaging om hierin de randstad en/of de regio te onderscheiden.

Afgelopen vrijdag ging de AVG eindelijk in. Zit voor u het grootste deel van het AVG-werk erop of moet dat nog komen?
Ondanks dat er in de aanloop naar de AVG grote stappen zijn gezet, verwacht ik dat ons nog veel AVG-werk staat te wachten. Cliënten dienen compliant te zijn met de vereisten die voortvloeien uit de privacywetgeving. Dat is niet een eenmalige actie, maar een continu proces. Daarnaast laten meerdere artikelen ruimte voor verschillende interpretatiemogelijkheden. Vraag is hoe aan deze artikelen in de praktijk invulling wordt gegeven.

Onlangs verscheen een rapport over regionale kantoren. Dat ging óók over uw kantoor, Dirkzwager. Herkent u de conclusie dat dergelijke kantoren in hun regio weinig onderscheidend zijn?
Ik lees waarschijnlijk selectief wat het eerste wat mij opvalt is dat Dirkzwager bovengemiddeld presteert qua aantal deals en dealwaarde, haha. Voor zover uit het rapport zou blijken dat Dirkzwager weinig onderscheidend is, kan ik mij daar niet in vinden. Dirkzwager heeft een goede reputatie op het gebied van kennis delen en onderscheidt zich in dat opzicht door het vele bloggen en het geven van een groot aantal workshops.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Met nog maar een half jaar op de teller als advocaat moet ik eerlijk bekennen dat mijn juridische carrière nog niet van al te lange duur is. Het winnen van de Oostelijke pleitwedstrijden is voor mij dan ook een bijzondere en leuke ervaring. Hopelijk liggen er nog vele hoogtepunten in het verschiet. In ieder geval heb ik 22 juni alvast als potentieel hoogtepunt genoteerd, dan zijn namelijk de Landelijke Pleitwedstrijden.

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?
Samen met een vriendin ben ik aan het trainen voor de Alternatieve Elfstedentocht. Deze schaatstocht van 200 kilometer wordt op de Weissensee in Oostenrijk gehouden.

Welk wetsartikel vindt u bijzonder fraai?
Om in het straatje van de AVG te blijven, ga ik voor artikel 15 AVG. Dit is kort gezegd het recht op inzage van persoonsgegevens. Het artikel is op zichzelf niet bijzonder fraai, maar heeft wel een fraaie uitwerking. In die zin dat artikel 15 namelijk zowel bij verwerkingsverantwoordelijken als bij betrokkenen voor opschudding zorgt en veel vragen oproept. Denk hierbij aan het recht op inzage van tentamenantwoorden en een medisch dossier. Gelukkig begint zich jurisprudentie te ontwikkelen die handen en voeten geeft aan het artikel.

Welk boek las u het laatst?
De Poppenspeler van Warschau van Eva Weaver. Het verhaal speelt zich af in Warschau ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Met welke beroemdheid zou u een gevangeniscel willen delen?
Met een schaatstocht in het vooruitzicht kan ik nog wel een paar tips van een Olympisch kampioen zoals Kjeld Nuis gebruiken. Daarnaast intrigeert het mij om te zien waar topsporters iedere keer hun focus en doorzettingsvermogen opnieuw vandaan halen. Die kwaliteiten zijn ook buiten de sport om van groot belang.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven