Mr. van de week: Evert van der Molen

Delen:

Evert-van-der-Molen-kl-formaatMr. van de week is Evert van der Molen. Hij is programmamanager van ‘Rechtspraak & Samenleving’, een programma gericht op de beeldvorming van de rechtspraak. Vanuit deze rol is hij betrokken bij de eerste Dag van de Rechtspraak die aanstaande donderdag plaatsvindt. Van der Molen is president van de Rechtbank Alkmaar en onlangs voorgedragen voor benoeming tot president van de Rechtbank Noord-Holland in het kader van de herziening van de gerechtelijke kaart.

Is een speciale dag van en over de Rechtspraak eigenlijk wel nodig?

Rechtspraak staat of valt met het vertrouwen dat de samenleving in haar heeft. Voor dat vertrouwen is het beeld van de buitenwereld over de rechtspraak belangrijk. Dat beeld is positief, maar dat is geen vanzelfsprekendheid en daar moeten we aan blijven werken. Zoals met een dag van de Rechtspraak.

Die dag presenteert u de resultaten van uw programma ‘Rechtspraak & Samenleving’. Kunt u al een tipje van de sluier oplichten?

Verschillende thema’s zijn onderzocht, zoals vaker camera’s toelaten in de rechtszaal, het gebruik van sociale media. Rechters zijn vaker (letterlijk) in beeld. Training is nodig. Hiervoor worden voorstellen gedaan.

Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak Maria van de Schepop waarschuwt voor de aanhoudende druk op de rechterlijke macht. Minder geld, minder mensen, maar steeds meer (complex) werk en een samenleving die constante hoge kwaliteit eist. Deelt u haar zorgen?

Het werk van de rechter wordt gecompliceerder door lastigere zaken en nieuwe wetgeving. Daar is tijd mee gemoeid en dus geld. Dat is er te weinig en gezien ’s lands financiën kan dit nog wel even duren. We moeten daarom ook op zoek naar nieuwe werkwijzen om het bestaande budget zo slim mogelijk te besteden.

Gefeliciteerd! U wordt president van de nieuwe Rechtbank Noord-Holland. Uw collega-presidenten in Noord-Holland zijn vast heel jaloers?

Bij de rechtbank Noord-Holland gaat het om een fusie van de rechtbanken Haarlem en Alkmaar. Ik vind het fantastisch dat ik word voorgedragen als eerste president. Mijn Haarlemse collega wordt voorgedragen als president van het Gerechtshof in Amsterdam. Jaloezie is niet aan de orde.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Tot nu toe mijn huidige baan als president van de Alkmaarse rechtbank. Een rechtbank met een mooi mengsel van Noord-Hollandse passie en nuchterheid.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Meerdere. Zoals Paul Scholten die belangrijke dingen schreef over de zoektocht naar rechtvaardigheid in het individuele geval. De echte inspiratie voor de rechtspraktijk vond ik destijds, eind zeventiger jaren, in mijn jaren in de rechtswinkel.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Artikel 254 Rv: de drempel voor het voeren van een kort geding is laag en dat moet vooral zo blijven.

Welk wetsartikel het slechtst?

Schiet me even niet te binnen.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Rechtspraak.nl(LJN)

Welk boek las u het laatst?

Het raadsel Spinoza van de psychiater/romancier Irwin D. Yalom, een aanrader!

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met m’n broer, altijd gesprekstof te over.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven