Mr. van de week: Gerard Post

Delen:

mrvdw---121001--PostMr. van de week is Gerard Post. Vorig jaar ging hij als notaris op 61-jarige leeftijd met vervroegd pensioen, maar hij kreeg heimwee naar zijn beroep. Daarom is Post weer aan de slag. Momenteel helpt hij zijn dochter Miranda, die hem als notaris te Ommen is opgevolgd, bij het opstarten van haar nieuwe solitaire kantoor Notarispost Ommen.

Wat miste u zo erg dat u niet stil kon blijven zitten?

Ik heb de afgelopen tijd niet stil gezeten. Omdat ik veel hobby’s heb, heb ik mij geen moment verveeld. Echter na verloop van tijd kreeg ik de behoefte om met de kennis en ervaring, die ik binnen het notariaat hebt opgedaan, weer iets te gaan doen. Toen Miranda met het plan kwam om haar praktijk als zelfstandig notaris voort te zetten, heb ik haar meteen mijn hulp aangeboden.

Het gaat notarissen de laatste jaren niet bepaald voor de wind. Het lijkt niet echt een gunstige tijd om iets nieuws te beginnen?

Er zijn inderdaad wel betere tijden geweest voor de start van een zelfstandige notarispraktijk. Miranda en ik hebben daar uiteraard uitvoerig over gesproken. Toch heeft zij besloten de stap te nemen. Wij hebben er alle vertrouwen in dat er momenteel, ondanks de recessie, voldoende mogelijkheden zijn om een levensvatbaar solitair notariskantoor in Ommen te exploiteren. Wij gaan er in ieder geval voor!

Zijn er (grote) verschillen in de uitoefening van het beroep door u en uw dochter?

Er zijn meer overeenkomsten dan verschillen. Voor beiden geldt dat we streven naar een kwalitatief hoogwaardige dienstverlening, waarbij de cliënt centraal staat. Dat we daar soms op een verschillende manier invulling aan geven, zal te maken hebben met het leeftijdsverschil en het verschil in aanpak tussen een man en een vrouw.

Veel van uw beroepsgenoten roepen dat het vak steeds meer wordt uitgehold door de overheid. Maakt u zich ook zorgen?

Natuurlijk maak ik mij daar ook zorgen over. Ik vind dat de overheid vaak te weinig waardering heeft voor de rechtszekerheid die het notariaat biedt. Anderzijds kunnen de ontwikkelingen ook een stimulans betekenen om je als notariaat op andere terreinen in te zetten en te profileren.

Dit jaar werd het bestuur van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie door haar leden naar huis gestuurd. Vindt u dat het nieuwe bestuur nu de juiste weg is ingeslagen?

Hoewel ik de bestuurlijke ontwikkelingen binnen het notariaat sinds mijn uittreden niet intensief heb gevolgd, kan ik mij de actie van de leden wel voorstellen. Al gedurende lange tijd bestaat er binnen het notariaat onvrede over het functioneren van het bestuur van de KNB. Hopelijk slaagt het nieuwe bestuur er in om op een goede manier de belangen van het notariaat te behartigen.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Ik ben in 1968 mijn loopbaan in het notariaat begonnen. Eerst werkte ik als notarieel medewerker, later als gediplomeerd notarisklerk. Van 1987 tot 1994 heb ik als deeltijdstudent rechten gestudeerd in Groningen. In 1991 ben ik afgestudeerd in het notariële recht en in 1994 in het fiscale recht. In 1996 ben ik benoemd tot notaris te Hardenberg. Voor mij was dat het hoogtepunt in mijn juridische carrière.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Mijn eerste werkgever in het notariaat was notaris P.J.M. van der Giessen te Den Ham. Hij was een zeer deskundig en integer notaris. Ik heb heel veel van hem geleerd.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Ik vind artikel 1 van de Grondwet één van de mooiste wetsartikelen.

Welk wetsartikel het slechtst?

Artikel 32 van de Successiewet 1956, omdat het geen algehele vrijstelling van erfbelasting kent voor de partner. Ik heb helaas moeten ervaren wat het is om je partner te verliezen. Dat de overheid zo’n gebeurtenis aangrijpt om belasting te heffen vind ik een slechte zaak.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Sinds ik weer actief ben bezoek ik regelmatig de website van netwerk notarissen. Ons kantoor is bij deze organisatie aangesloten.

Welk boek las u het laatst?

Het laatste boek dat ik heb gelezen, handelt over fotobewerking. Het is erg leuk om de foto’s die je gemaakt hebt met een computerprogramma te bewerken en te optimaliseren.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Ik zou het niemand willen aandoen om met mij een gevangeniscel te delen. Wanneer ik toch een keuze moet maken, kies ik voor Nelson Mandela. Omdat ik er van uit ga dat mijn verblijf in de cel onterecht is, kunnen zijn ervaringen zeer waardevol voor mij zijn.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven