Mr. van de week: Henny Baan

Delen:

mrvdw-120109baanMr. van de week is Henny Baan. Aanstaande dinsdag is zij een van de sprekers op de bijeenkomst, georganiseerd door het Stichting JASON en de Bibliotheek van het Vredespaleis, over de strijd van de internationale gemeenschap tegen piraterij voor de kust van Somalië. Henny Baan is Officier van Justitie bij het Landelijk Parket te Rotterdam, en is in die hoedanigheid verantwoordelijk voor de eerste vervolging in Europa in de moderne tijd voor de oude misdaad van “zeeroof.”


’t Is toch wat. Ons land is groot geworden dankzij de piraterij van helden als Piet Heyn, en nu spreekt u op een congres over de bestrijding en vervolging van hetzelfde fenomeen.

Tijden veranderen.

U bent verantwoordelijk voor de eerste vervolging van zeerovers in Europa in de moderne tijd. Dat is nog eens pionieren. Waar haalt u uw inspiratie vandaan?
Het grootste deel van het afgelopen jaar werden meer dan 700 onschuldige zeelieden in gijzeling gehouden door Somalische piraten. Zeelieden die mishandeld en bedreigd worden door piraten; zeelieden en hun familieleden die in voortdurende onzekerheid verkeren of ze hun geliefden ooit nog terug zullen zien. Stelt u zich een dergelijke gijzelingssituatie op het vaste land eens voor en denkt u zich dan ook nog eens in dat vanwege de complexiteit niemand er iets aan doet om een einde te maken aan deze situatie.Nederland is een zeevarende natie: ook onze zeelieden kunnen slachtoffer worden van de piraten en voor onze economie zijn wij afhankelijk van de vrije doorvaart in de internationale wateren.

Mr-columnist Job Knoester, vraagt zich in een blog af wat Nederland bezielt om de Somalische piraten in ons polderlandje te vervolgen? Hoe ziet u dit?
Ook ik ben er van overtuigd dat het beter zou zijn als de piraten in hun eigen land berecht kunnen worden. Feit is echter dat dit, ondanks heel veel inspanningen op dit gebied door de internationale gemeenschap, momenteel nog geen optie is. Het heeft de charme van de eenvoud om te zeggen dat het probleem maar in Afrika opgelost moet worden, met een of ander regionaal tribunaal. Feit is dat ook dat er niet is en dat er dagelijks ernstige misdrijven gepleegd worden door de piraten. Daarbij vallen veel onschuldige slachtoffers. Je kunt er dan voor kiezen om de andere kant op te kijken, te roepen dat het vooral de taak van anderen is om daar tegen op te treden en de straffeloosheid van de piraten te laten voortduren. Òf je kunt er voor kiezen om je verantwoordelijkheid te nemen en te doen wat binnen je vermogen ligt. Het zal u niet verbazen dat ik van mening ben dat de laatste optie verkozen dient te worden boven de eerste.

Met welke uitkomsten van dit congres zou u blij zijn?
Als nog meer landen hun verantwoordelijkheid nemen en overgaan tot strafrechtelijke vervolging van verdachten van maritieme piraterij. Piraterij is geen exclusief probleem van Somalië en/of de omringende landen. Vanwege de impact die piraterij heeft op levens van onschuldige zeelieden, maar ook op de mondiale economie, is nog meer internationale samenwerking, en dan met name op het gebied van opsporing en vervolging, absoluut noodzakelijk.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Intensieve samenwerking met collega’s uit andere werelddelen, die met dezelfde drive dit werk doen, maar vaak onder aanzienlijk moeilijkere omstandigheden, inspireert en stimuleert mij.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?
Ik heb geen uitgesproken voorkeur voor een bepaald artikel. Als ik onze wetgeving vergelijk met die waar sommige van onze collega’s elders op de wereld mee moeten werken dan constateer ik vaak dat wij het in Nederland zo slecht niet hebben.

Welk wetsartikel het slechtst?
De waarde die aan iets wordt toegekend hangt vaak samen met de situatie waarin men dat iets wil gebruiken. Het Nederlandse strafrecht kent een groot aantal wettelijke instrumenten en het is de professie van de officier van justitie om afhankelijk van de situatie het meest geschikte instrument te hanteren. Een kwalificatie goed of slecht past hier niet direct in.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?
Elke zaak waar de waarheid zegeviert en er recht wordt gedaan is een hoogtepunt. Het werk van de officier van justitie is dusdanig maatschappelijk relevant dat kleine zaken die één enkele burger raken net zo veel inzet en professionele verdienen als mega-processen die ruime media-aandacht trekken.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?
Rechtspraak.nl.

Welk boek las u het laatst?
Aan de oevers van de Bosporus van Irfan Orga.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?
Een zielsverwant.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven