Mr. van de week: Marieke van Hooijdonk

Delen:

Marieke van HooijdonkMr. van de week is Marieke van Hooijdonk. De World Council van de International Chamber of Commerce (ICC) heeft haar in juli benoemd tot plaatsvervangend lid van het International Court of Arbitration in Parijs. Van Hooijdonk is sinds 2003 partner bij Allen & Overy. Ze is gespecialiseerd in internationale arbitrages en commercial en corporate litigation, met bijzondere aandacht voor geschillen op het gebied van fusies, overnames, joint ventures en aandeelhoudersgeschillen. Van Hooijdonk is tevens raadsheer-plaatsvervanger in het Hof Arnhem-Leeuwarden en treedt regelmatig op als arbiter.

Wat houdt uw nieuwe functie precies in?

Het ICC Hof van Arbitrage vervult een belangrijke rol bij de bewaking van de kwaliteit en de goede reputatie van ICC arbitrages. Het assisteert partijen en arbiters bij het overwinnen van procedurele obstakels die zich kunnen voordoen. Als lid van het Hof zal ik concept arbitrale vonnissen en wrakingsverzoeken moeten beoordelen. Het is de taak van het Hof of zoveel mogelijk zeker te stellen dat vonnissen die worden gewezen ook kunnen worden tenuitvoergelegd.

Ziet u dat steeds meer bedrijven arbitrage verkiezen boven een gerechtelijke procedure?

In internationale relaties zie je die trend inderdaad duidelijk. Arbitrage heeft het grote voordeel dat je het neutraal kan inrichten, en dat het leidt tot een beslissing die ook buiten de EU grenzen ten uitvoer kan worden gelegd. In nationale relaties is de trend minder evident, daar zie je de toenemende keuze voor arbitrage vooral in de meer omvangrijke commerciële contracten.

Wij begrepen dat u net terug bent van een sabbatical. U moest even op adem komen?

Haha, nee zo erg was het niet. Ik ben inmiddels meer dan tien jaar partner, en dan heb je die mogelijkheid bij mijn kantoor. Ik heb samen met mijn man en drie kinderen een fantastische reis door Thailand, Laos en Cambodja gemaakt.

Als u het voor het zeggen had dan…?

Scheen elke dag de zon.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Ik heb niet echt één hoogtepunt. Het zijn vooral de gekke zaken of situaties die me bijblijven. Zo moest ik een keer als arbitrage-deskundige optreden bij de rechtbank in Tel Aviv. Na twee minuten viel de rechter woedend uit tegen mijn tolk dat zij te veel afleidde. Ik heb vervolgens vier uur naar Hebreeuwse pleidooien geluisterd waar ik gezien het gebruik van lichaamstaal toch verrassend veel van meekreeg. Of de Amsterdamse rechter Peeters die tijdens het pleidooi van partijen de accountant belde die beide partijen als getuige wilden horen. Voor de goede man er erg in had, had hij al toegezegd twee weken later te verschijnen. Dat was een mooi praktische aanpak. Maar als ik dan toch één hoogtepunt in mijn juridische carrière moet noemen, dan is het mijn benoeming in het ICC Hof.

Wie of wat is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Ik ben altijd onder de indruk van mensen die snel tot de kern kunnen komen, en moeilijke vraagstukken simpel kunnen uitleggen of opschrijven. Ik was ooit secretaris bij een tribunaal waarin mr. Roelvink, voormalig raadsheer bij de Hoge Raad, als arbiter zat. Hij zei niet veel, maar wat hij zei was kraakhelder en to the point. Andere namen die mij te binnen schieten zijn Laurent Levy, die vaak als arbiter optreedt en mr. Bakels, raadsheer bij de Hoge Raad.

Welk wetsartikel vindt u het mooist? Welk wetsartikel het slechtst?

Ik vind dat de wijze waarop het getuigenverhoor voor de Nederlandse rechter plaatsvindt sterk kan verbeteren. Meer ruimte voor vragen door de advocaat van de wederpartij en een letterlijke verslaglegging van hetgeen de getuige verklaart, zal bijdragen aan de waarheidsvinding. In arbitrages werkt dit uitstekend.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

rechtspraak.nl, globalarbitrationreview.com en kluwerarbitration.com

Welk boek las u het laatst?

Birk van Jaap Robben, over een jongen die met zijn ouders op een afgelegen eiland woont. Op een dag komt zijn vader na het zwemmen niet meer boven. Het boek gaat met name over de verstikkende relatie tussen moeder en zoon.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met iemand die er (ook) ten onrechte zit. Abdolfatah Soltani bijvoorbeeld, een Iraanse advocaat die vastzit in de beruchte Evin gevangenis onder meer omdat hij het Defenders of Human Rights Center (DHRC) heeft opgericht en politiek gevoelige zaken behandelde. Hij is niet de enige helaas: zie www.advocatenvooradvocaten.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven