Mr. van de week: Roland Notermans

Delen:

Deel op Signal

Roland NotermansMr. van de week is Roland Notermans. Hij verzorgt tijdens Independent Legal Professional 2014, hét jaarcongres voor zelfstandige juristen en advocaten, een aantal exclusieve workshops over compliance. Het congres wordt georganiseerd op donderdag 25 september door het Netwerk van OndernemendeJuristen in samenwerking met Mr. Notermans werkt als compliance consultant na een lange carrière bij Philips in diverse executive functies. Als laatst was hij senior vice president legal en compliance. In 2010 richtte Notermans zijn eigen advies- en cursusbureau ‘De Compliance Academie’ op.

Kunt u alvast een tipje van de sluier oplichten? Wat gaat u de deelnemers vertellen?

Dat compliance leuk en inspirerend kan zijn; succesvol als je het samen doet, op basis van goede analyses, keuzes en visie vanuit je eigen bedrijf; maar ook op basis van good practices, tips en valkuilen van anderen; en dat compliance weliswaar een grote uitdaging is, maar als je ons pragmatische 7-stappenplan volgt die uitdaging haalbaar blijkt. En tenslotte: dat compliance nooit weer van het bureau van juristen verdwijnt.

Wat is volgens u de grootste fout die juristen (kunnen) maken?

Ik roep al ruim twintig jaar: weet wat jouw eigen beperkingen zijn en durf om hulp en advies te vragen. Dat is mijns inziens geen teken van zwakte. En op de tweede plek: begrijp jouw klant; weet hoe jouw bijdrage optimaal bijdraagt aan de bedrijfsdoelstellingen. Hoe jouw boodschap beklijft. Behandel jouw klant zoals jij behandeld zou willen worden. Bedrijfsjuristen behoren verder te kijken dan alleen het juridische en altijd hun effectiviteit in het oog te houden.

Bedrijfsjuristen zijn in de loop der jaren steeds belangrijker geworden voor hun organisaties. Zijn zij zich voldoende bewust van hun verantwoordelijkheid?

Ja, daar ben ik van overtuigd. Maar zoals iedere medewerker lijden ook zij aan een enorm tijdgebrek. Aan ons dus de opdracht om hun dagtaak te verlichten en in hapklare brokken het eten te koken, aan te leveren en op te dienen. Oplossingen aanleveren die echt werken, in hun cultuur en omgeving.

Als u het voor het zeggen had dan… ?

Zouden we veel meer kennis delen en elkaar daarmee vooruit helpen, zodat we veel sneller de goede dingen kunnen doen en daarmee de wereld een klein beetje verbeteren. En iedere werknemer een halve dag per week de ruimte geven om binnen de bedrijfsdoelstellingen heel ander werk te mogen doen. Dat houdt de organisatie fris, gemotiveerd en creatief.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Een aantal mensen met wie ik heb mogen werken. Mijn werkzaamheden waren veelzijdig en uitdagend, maar sommige mensen maakten het grote verschil. Ik geniet echt van inspirerende ontmoetingen.

Wie of wat is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

“Be the change you want to see in the world” van Ghandi. Ik geloof in kennisdelen, teamwork en voortdurend verbeteren, nooit opgeven. Ik ben veeleisend naar mijzelf en medewerkers. En: hou jouw einddoel voor ogen: dus begin zelf en inspireer anderen door jouw eigen bijdragen.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Zowel artikel 1 uit onze Grondwet alsook de tien principes van UN Global Compact (formeel geen wetsartikel, maar ik vraag toch graag aandacht hiervoor): indien alle bedrijven die tien principes echt zouden omarmen en in hun DNA zouden krijgen dan zouden we een heel eind op weg zijn naar een rechtvaardigere zakenwereld.

Welk wetsartikel het slechtst?

Ah, dat antwoord moet ik opzoeken :-).

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Vele. Ik zal nu niet verwijzen naar mijn eigen website en Linkedin groep waar ik probeer iedere twee weken enige relevante informatie en ontwikkelingen te delen. Maar indien ik er een moet noemen op het gebied van compliance dan waarschijnlijk een die op het gebied van corruptie-bestrijding gratis erg veel kennis deelt die onmiddellijk bruikbaar is in de praktijk: http://www.transparency.org.uk/

Welk boek las u het laatst?

Ik lees te vaak drie of meer boeken tegelijk (ik hou van afwisseling) maar één springt er uit omdat die onder compliance professionals nog te weinig wordt gelezen: ‘Waarom goede mensen soms de verkeerde dingen doen’ (Muel Kaptein). Ik ben buitengewoon gefascineerd door het economisch gedrag van mensen en zou graag meer tijd nemen om behavioral economics te studeren. Hoe krijg je mensen en groepen in beweging en waarom beslissen ze in het economisch verkeer zoals zij blijkbaar doen? Dat is denk ik ook de sleutel voor allerlei duurzaamheidsinitiatieven. Dan Ariely heeft ook mooie boeken in die richting gepubliceerd: ‘Heerlijk oneerlijk (hoe we allemaal liegen, met name tegen onszelf)’. Tegelijkertijd lees ik ‘De val van SNS Reaal’ alsook ‘De kunst van het veldspel’ van Chad Harbach.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Eigenlijk met een heleboel mensen die ik inspirerend vind, maar dan wel a.u.b. halverwege de avond terug je eigen cel in zodat ik ook tijd voor mezelf krijg en voor mijn echtgenote; zonder haar zou ik het geen maand volhouden in welke cel of paradijselijk eiland dan ook :-).

Delen:

Deel op Signal

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven