Mr. van de week: Merel Pontier

Delen:

Foto Merel Pontier

Mr. van de week is Merel Pontier. De Rotterdamse strafrechtjuriste zet zich in voor de ter dood veroordeelde Clinton Young, die in Texas in de Polunsky Unit op death row verblijft, in afwachting van de dodelijke injectie. Merel Pontier werkt op de afdeling Bijzonder Onderzoek bij DSW Zorgverzekeraar, waar zij fraudeonderzoeken uitvoert.

U bent een uitgesproken tegenstander van de doodstraf. Kunt u dat toelichten en hoe bent u bij deze zaak betrokken geraakt?

Ik vind dat een straf nooit alleen gebaseerd mag zijn op vergelding. Straffen zoals de doodstraf en levenslang zijn dat wel. De doodstraf is een inhumane straf. Bovendien is de doodstraf onomkeerbaar, wat als later blijkt dat iemand toch onschuldig is? Ik vind de doodstraf daarnaast ook hypocriet; een veroordeelde moordenaar wordt gedood om daarmee te laten zien dat het doden van mensen niet goed is. Niemand zou mogen beslissen over het leven van een ander, dus ook de overheid niet. Ik ben betrokken geraakt bij de zaak van Clinton Young toen ik een paar jaar geleden een documentaire op televisie zag waarin Clinton werd geïnterviewd. Ik ben hem toen gaan schrijven en vanaf dat moment laat de zaak mij niet meer los.

Clinton Young is veroordeeld voor moord op twee mannen. Waarom denkt u dat hij onschuldig is?

Het staat voor mij vast dat Clinton de moorden niet gepleegd kan hebben. Het eerste slachtoffer is, zittend achter het stuur van zijn auto, in zijn linkerslaap geschoten. Clinton zat ten tijde van deze moord naast het slachtoffer in de passagiersstoel, aan de rechterkant dus. Een medeverdachte stond op dat moment naast de auto aan de bestuurderskant; de ideale schietpositie. Er is geen forensisch of ballistisch bewijs tegen Clinton. Er zijn handschoenen gevonden op de tweede plaats delict, met DNA van een medeverdachte en kruitsporen. Er zijn deals gesloten met medeverdachten die in ruil voor strafvermindering tegen Clinton hebben getuigd. Deze medeverdachten hebben hun verklaringen meerdere malen aangepast en dan nog waren die verklaringen tegenstrijdig. Er zijn twee celgenoten van een medeverdachte die onafhankelijk van elkaar verklaren dat deze medeverdachte aan hen de moorden heeft bekend. Ik kan nog wel even doorgaan, maar alleen dit lijstje maakt – mijns inziens – dat er op zijn minst twijfel is over Clintons schuld.

Welke fouten hebben de advocaten van Clinton Young gemaakt?

Clintons advocaten hebben in eerste aanleg nagelaten ontlastend bewijsmateriaal goed aan te dragen in de ‘guilt-innocence phase’. Ze hebben ook verzuimd voldoende strafverlagende omstandigheden te benoemen in de ‘penalty phase’.

Wat kunt u voor hem doen?

Ik ben bestuurder bij de Clinton Young Foundation, samen met mr. Renate Bouwmeester. De stichting stelt financiële middelen en juridische bijstand beschikbaar voor Clinton en daarnaast proberen wij de zaak zo goed mogelijk onder de aandacht te brengen bij het publiek.

Kunt u de sfeer in de gevangenis beschrijven?

Amerikaanse gevangenissen zijn niet te vergelijken met de Nederlandse. Terdoodveroordeelden zitten 22 uur per dag op cel en mogen slechts één keer per week bezoek ontvangen. Bezoeken met terdoodveroordeelden vinden plaats achter glas en praten gaat via een telefoon. De gesprekken worden afgeluisterd. De sfeer is deprimerend te noemen, de behandeling van ter dood veroordeelden ronduit onmenselijk.

Als u het voor het zeggen had dan?

Dan zouden de doodstraf en de levenslange gevangenisstraf zonder vooruitzicht op vervroegde vrijlating wereldwijd worden afgeschaft.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Ik heb gewerkt voor een advocatenkantoor in New York waar ik werkte aan grote fraudezaken. Ook heb ik gewerkt voor een advocatenkantoor in New Orleans dat zich inzet voor de verdediging van ter dood veroordeelden. Dit waren absoluut hoogtepunten in mijn juridische carrière.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Het idealisme waarmee Hans en Wim Anker hun cliënten bijstaan is voor mij een grote bron van inspiratie geweest. Daarnaast heb ik erg veel bewondering voor Bart Stapert en zijn werk voor terdoodveroordeelden in de Verenigde Staten.

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?

Ik ben graag maatschappelijk betrokken, zo begeleid ik vluchtelingen bij hun integratie in Nederland.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

bijzonderstrafrecht.nl, crimetech.nl en Legalintelligence.

Welk boek las u het laatst?

De Baybasin Taps van Ton Derksen en de Uitvaartverzorger van Gerard Spong.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Nieuwste berichten

Van onze kennispartners

Scroll naar boven