Nederlandse politie hackt EcroChat: Juist of reden tot zorgen?

Delen:

De Nederlandse opsporingsautoriteiten mogen flink in hun handjes knijpen. Zij hebben in samenwerking met de Franse politie namelijk miljoenen versleutelde berichten op de speciale EncroChat telefoons weten te kraken. Hoewel dit een enorme klap is voor het criminele circuit rijst wel de vraag of het hacken van communicatiediensten echt wenselijk is.

In samenwerking met de Franse politie hebben onze eigen opsporingsautoriteiten meer dan twintig miljoen versleutelde berichten via EncroChat weten te kraken. Middels deze berichten kreeg de politie ongemerkt een kijkje in het criminele circuit en in de werkwijze van grote criminele organisaties in de Europese Unie. Van ‘liquidaties op bestelling’ tot aan grootschalige drugstransporten voor de handel in onder andere 1200 kg methamfetamine en 8000 kg cocaïne. Na afloop van deze hack heeft de politie enkele honderden verdachten weten aan te houden. De kans is aanzienlijk groot dat dit aantal in de komende maanden nog verder zal oplopen. ‘Naar schatting komt in meer dan driehonderd onderzoeken informatie beschikbaar over criminele organisaties’, aldus de Nederlandse politiechef. Een grote klapper dus voor de Nederlandse politie.

Groot gebrek aan transparantie

Hoewel deze operatie voor heel wat mooie krantenkoppen heeft gezorgd zijn er veel vragen die worden opgeworpen. Deze zien zowel op de juridische als de ethische kant van het hacken van dergelijke berichtsystemen. Ten eerste is er een gebrek aan transparantie over de manier waarop de autoriteiten toegang hebben gekregen tot de berichten. Het is nog steeds niet duidelijk of alle juridische procedures op de juiste manier zijn gevolgd om de integriteit van het bewijsmateriaal te waarborgen. De politie geeft alleen aan dat er een ‘geavanceerde cybertechnologie’ is gebruikt voor het hacken, maar dat zegt nog niets. Is dit daadwerkelijk goedgekeurd? Of gaat het hier om een grijs gebied? Dit is een vraag die in de nieuwe rechtszaken beantwoord zal moeten worden.

Staat onze privacy op het spel?

Daarnaast hebben diverse juristen gewezen op het gevaar van collateral intrusion. Dit houdt in dat vertrouwelijke informatie op straat kan komen te liggen. Er zijn namelijk advocaten die EncroChat hebben gebruikt om met hun cliënten te communiceren. Dit betekent dat de autoriteiten vrijwel zeker wettelijk geprivilegieerde en vertrouwelijke communicatie  tussen verdachten en hun advocaten hebben kunnen inzien. Misschien zijn dit zelfs de advocaten die hen zullen vertegenwoordigen na afloop van de hack. Informatie die op deze manier is verkregen zou waarschijnlijk niet zomaar kunnen worden gebruikt in de procedure, maar het zou het onderzoek wel degelijk kunnen schaden.

Is het echt wenselijk dat de politie ieder versleuteld bericht kan inzien, onder het mom van het ‘opsporen van criminelen’? Hebben we als samenleving baat bij schimmige hackers in opdracht van de opsporingsautoriteiten en sensatievolle krantenkoppen? Bij deze hack zijn ook talloze berichten openbaar geworden van mensen die niets te maken hebben met drugsdealers en wapenhandelaren, mensen die deze dienst alleen gebruikten omdat ze net even wat meer privacy wilden hebben. Mijn inziens dienen de Europese autoriteiten hier terughoudend in te zijn. Gebeurt dit niet dan kunnen we ons recht op privacy voortaan wel met een korreltje zout nemen.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven