NOvA schort samenwerking bij rechtshulppakketten op

De Nederlandse Orde van Advocaten schort haar deelname op aan de ontwikkeling van rechtshulppakketten die deel uitmaken van de stelselherziening gefinancierde rechtsbijstand. Volgens de Orde kan kwalitatief goede rechtsbijstand aan rechtzoekenden niet worden gewaarborgd.

Delen:

Foto: Depositphotos

Reden hiervoor is dat demissionair minister Dekker voor Rechtsbescherming sociaal advocaten geen redelijke vergoeding wil betalen, zo laat de Orde op haar website weten.

Proef

De aanleiding voor het staken van de samenwerking is een in juli vorig jaar gestarte proef met de ontwikkeling van oplossingsroutes voor mensen die willen scheiden. Voor dit project is een werkgroep gevormd waarvan onder meer de Orde en de specialisatievereniging Familie- en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) deel uitmaken. Het doel is te bekijken wat nodig is om deze groep rechtzoekenden zo goed mogelijk te helpen, waarbij een passende vergoeding wordt geboden om kwalitatief goede rechtsbijstand te kunnen verlenen.

Onacceptabel

In plaats van de huidige puntvergoeding van 124,73 euro wil Dekker 86 euro betalen aan de sociaal advocaten die aan het project meedoen. Daarmee maakt hij volgens de Orde en de vFAS onderbetaling tot norm, wat voor hen onacceptabel is. Volgens hen is er geen reden af te wijken van het huidige tarief.

Moties

Hiermee gaat Dekker lijnrecht in tegen de recent door de Tweede Kamer aangenomen motie van Kamerleden Van Nispen (SP) en Azarkan (DENK) over het uitvoeren van scenario 1 van de commissie-Van der Meer per 1 januari 2022, stellen zij. Deze commissie concludeerde in 2017 dat het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand achterstallig onderhoud vertoont, en dat het kabinet jaarlijks 127 miljoen zou moeten uittrekken om te zorgen dat vergoedingen voor rechtsbijstandsverleners weer up to date zijn.

In de aangenomen motie wordt het kabinet opgeroepen alles voor te bereiden om per 1 januari jaarlijks een bedrag van 154 miljoen euro extra te investeren in het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand.

Eerder had de Tweede Kamer al een andere motie aangenomen die het toekomstige kabinet oproept de rechtspositie van burgers te versterken door structureel voldoende middelen vrij te maken voor de sociale advocatuur.

Signalen

De Orde stelt signalen te hebben gekregen dat de onderbetaling direct doorwerkt naar de andere rechtshulppakketten. Daarbij gaat het om arbeidsongeschiktheid en asiel- en vreemdelingenbewaring. Daarom schort zij ook de medewerking aan de ontwikkeling van die rechtshulppakketten op. “De NOvA ziet de ontwikkeling van oplossingsroutes als een goede vernieuwing van het stelsel, dat zal leiden tot een verbeterde toegang tot het recht”, schrijft de Orde op haar website. “Het is daarom betreurenswaardig dat de minister deze ontwikkeling stopzet door geen redelijke vergoeding in het vooruitzicht te stellen.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven