Ook Advocatenorde gebaat met doorbekerend Oranje

Delen:

Een groot aantal mensen maakt zich dezer dagen bezorgd over de advocatuur. En niet zoals gebruikelijk relatieve buitenstaanders, zoals ontevreden burgers, journalisten, bewindslieden en een enkele minister of staatssecretaris. Nee, neem de Mr.-nieuwsbrief van deze week. Advocatenvoorman Loorbach is bezorgd over de kwaliteit van de advocatuur, oud-staatsraad Hoekstra is bezorgd over het toezicht op de advocatuur en tuchtrechters zijn bezorgd over het vertrouwen in de tuchtrechtspraak voor de advocatuur.

Een heleboel zorgen dus. Maar er is ook hoop. Althans dat vindt Jan Loorbach die het alleszins somber stemmende rapport van Rein Jan Hoekstra als ‘positief kritisch’ omschrijft. Wat op zich een hele prestatie is, want Hoekstra laat niet veel heel van het huidige toezicht over. Het enige positieve dat hij eigenlijk signaleert is dat de Orde al aan de slag is gegaan, maar het moet allemaal veel sneller en vooral veel transparanter en pro-actiever.

Het kan niet anders dat ook de Orde geschrokken is van de conclusies van Hoekstra. Immers, hij is vooral aangesteld in een verdere poging het ministerie van V en J, en in het bijzonder staatssecretaris Teeven de wind uit de zeilen te nemen. Teeven wil namelijk een extern college toezicht laten houden op de advocatuur. De Orde verzet zich daar met hand en tand tegen. Dat ook Hoekstra nu komt met sombere conclusies moet een tegenvaller zijn.

Waarom dus uitgerekend nu Loorbach ook nog eens komt met sombere uitlatingen over de kwaliteit van de advocatuur is mij niet duidelijk. Het lijkt mij een slechte timing. Net nu ook nog eens het jaarverslag van het Hof en Raden van Discipline over 2011 is verschenen. Waarin staat dat er almaar meer klachten over advocaten binnenkomen en dreigende bezuinigingen, oplopende werkvoorraden en doorlooptijden zorgen voor grote onrust.

Dit alles gemixt met de voortgaande stroom klein vuil die de advocatuur nu eenmaal schijnt te moeten voortbrengen (neem nu weer die frauderende advocatenvriendin van een PVV-statenlid), zorgt weer eens voor een onfrisse cocktail die de beeldvorming rond de advocatuur niet ten goede komt.

Nee, het was geen goede week voor de NOvA. Enig lichtpunt is dat de politiek in winterslaap is en het EK al het andere nieuws ondersneeuwt. Ook de NOvA lijkt gebaat met een doorbekerend Oranje.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven