Ook stukjes van een Ferrari als model beschermd

Een zichtbaar gedeelte van een sportauto dat duidelijk is afgebakend door lijnen, een omtrek, kleuren, vormen of een specifieke textuur kan beschermd zijn als Europees ‘niet-ingeschreven gemeenschapsmodel’.

Delen:

(foto: Depositphotos-Mechanik)

Dat volgt uit een uitspraak van het Hof van Justitie van de EU van 28 oktober 2021 over een onderdeel van de Ferrari FXX K.

Mansory Design verkocht ‘tuning‑kits’, die ‘bedoeld zijn om de verschijningsvorm van de Ferrari 488 GTB, een straatmodel dat in niet-gelimiteerde oplage sinds 2015 wordt aangeboden [prijskaartje 2,5 ton], te veranderen en op de Ferrari FXX K [prijskaartje 2,5 miljoen] te laten lijken’. Ferrari vindt dat Mansory hiermee inbreuk maakt op een of meer niet‑ingeschreven gemeenschapsmodellen waarvan Ferrari de houder is.

Volgens Ferrari gaat het vooral om “het deel van haar FXX K-model dat bestaat uit het V-vormige element op de voorkant, het in het midden van dit eerste element uitstekende, in lengterichting geplaatste vinachtige element (de zogenoemde ‘strake’), de in de bumper geïntegreerde, uit twee lagen bestaande voorspoiler en het centrale verticale verbindingsstuk dat de voorspoiler verbindt met de neus van de auto. Dit deel zou worden beschouwd als één geheel dat de specifieke ‘gelaatstrekken’ van dit voertuig bepaalt en zou eveneens de associatie met een vliegtuig of een Formule 1-auto oproepen”.

Nu ontstaat een niet‑ingeschreven gemeenschapsmodel, zoals de naam al doet vermoeden, niet door inschrijving in een register, maar door ‘eerste beschikbaarstelling’. Het Bundesgerichtshof vroeg het Hof van Justitie: kunnen door de beschikbaarstelling van een volledige afbeelding van een voortbrengsel niet‑ingeschreven gemeenschapsmodellen met betrekking tot afzonderlijke delen van het voortbrengsel ontstaan?

Antwoord: ja, uit de Gemeenschapsmodellenverordening volgt dat ‘de beschikbaarstelling voor het publiek van afbeeldingen van een voortbrengsel, zoals de publicatie van foto’s van een voertuig, met zich meebrengt dat een model van een deel van dat voortbrengsel voor het publiek beschikbaar wordt gesteld, op voorwaarde dat bij die beschikbaarstelling de verschijningsvorm van dat deel of onderdeel duidelijk herkenbaar is’.

Om te kunnen onderzoeken of deze verschijningsvorm voldoet aan het beschermingsvereiste van  ‘eigen karakter’, moet “het betrokken deel of onderdeel een zichtbaar gedeelte van het voortbrengsel of samengestelde voortbrengsel vormen, dat duidelijk is afgebakend door lijnen, een omtrek, kleuren, vormen of een specifieke textuur”.

Als de door Ferrari bedoelde stukjes aan dat vereiste voldoen kan Ferrari de nabootsing ervan verbieden. De beschermingsduur van dit als ‘niet-ingeschreven gemeenschapsmodel’ is overigens maar drie jaar. Als Ferrari het langer wil beschermen zal zij weer iets anders moeten verzinnen.

Vindplaats: HvJ 28 oktober 2021, ECLI:EU:C:2021:889 (Ferrari/Mansory).

 

Foto’s uit persbericht en arrest (kan je daarom gebruiken)
https://www.allcarindex.com/blog/2014-ferrari-fxx-k/

https://pixabay.com/nl/photos/ferrari-488-sportwagen-weg-auto-5828179/
Foto Ferrari 488

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven