Overstap van de week: mr. Arjen van Rijn

Delen:

Arjen van RijnOverstap van de week is mr. Arjen van Rijn. Hij stapt per 1 april over naar Spigthoff, waar hij zich als senior counsel aansluit. Hij zal zich binnen Spigthoff toeleggen op de verdere uitbouw van de regulatoire, bestuursrechtelijke procespraktijk voor ondernemingen. Voor zijn overstap was Van Rijn als partner verbonden aan Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn advocaten en notarissen.

Dat moet een moeilijke beslissing zijn geweest; na ruim 16 jaar bij Pels Rijcken nu naar Spigthoff. Of viel dat mee?

Die vraag klinkt alsof er geen leven meer zou zijn na Pels Rijcken. Het tegendeel is waar. Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Ik heb tot dusver in mijn beroepsleven wel vaker de bakens verzet, nu is het weer zo ver. Spigthoff is een prachtig kantoor en biedt uitdagende perspectieven, er zitten leuke mensen, die wat willen. Ik krijg daar alle ruimte om mijn ideeën en ervaring in te brengen. Kortom een omgeving die me energie geeft. Wat wil je nog meer?

Waar kijkt u het meest naar uit om bij Spigthoff te gaan doen?

Spigthoff is in beweging. Ze zijn bezig te verbreden en te verdiepen, focussen sterker dan ooit op litigation en werken consequent aan kwaliteit, zonder de durf los te laten. Ik kijk er naar uit om met mijn specifieke bestuursrechtelijke kennis aan de verwezenlijking van die ambitie te mogen gaan bijdragen. Pels Rijcken heeft voornamelijk een publieke-sectorpraktijk, waarin bovendien de landsadvocatuur de boventoon voert. Uitermate boeiend, maar het heeft ook zijn beperkingen. Ik vind het spannend om bij Spigthoff aan de andere kant te staan en ondernemingen die zich op gereguleerde markten bewegen te kunnen vertellen wat juridisch gezien de kansen, maar ook de onmogelijkheden zijn. Dat bepaalt uiteindelijk ook je manier van procederen. Ik weet door 16 jaar landsadvocatuur behoorlijk goed hoe de overheid in haar besluitvormingsprocessen redeneert en handelt. Die ervaring kan ik inbrengen.

U bent bijna tien jaar journalist geweest bij o.a. Elsevier. Waarom bent u toentertijd de advocatuur ingestapt en wat waren uw verwachtingen?

In de journalistiek leef je van dag tot dag. Daar krijg je een kick van maar het kan ook erg vluchtig zijn. Ik wilde op een gegeven moment weer juridisch-inhoudelijk bezig zijn. Ik heb toen eerst vijf jaar aan de Universiteit van de Nederlandse Antillen gewerkt, maar kreeg de behoefte om vooral ook de praktijk van het recht te proeven. De advocatuur is daarvoor bij uitstek de plaats. Met het recht in je gereedschapskist en je voeten in de modder de cliënt helpen zijn probleem op te lossen. Overigens heb ik in mijn werk als advocaat veel gehad aan mijn journalistieke ervaring: je research doen, snelle analyses maken, tot de kern doordringen, kort en bondig formuleren, daar heb je wat aan.

Zijn uw verwachtingen uitgekomen?

De werkelijkheid als advocaat is veel bonter dan ik me had voorgesteld. Een deel van het werk is inderdaad problemen oplossen, maar het is net zo goed meedenken hoe je het beste een bepaald resultaat kunt bereiken en er zit ook – oneerbiedig gezegd – gewoon ordinair ramwerk tussen. Daar moet je als advocaat niet je neus voor ophalen als het belang van de cliënt dat vergt. In ieder geval sta je met je voeten in de modder en geef je door je handelen mede vorm aan het recht. Dat praktische is helemaal uitgekomen, dat is echt het leuke van het beroep. Door die praktijkervaring ben ik ook volstrekt anders gaan lesgeven: veel nuchterder en doelgerichter.

U bent tevens buitengewoon hoogleraar Staatsrecht en staatkundige vernieuwing aan de University of Curaçao en zult bij Spigthoff nauw contact onderhouden met partners in Curaçao. U beschikt over de nodige kennis van het Caribische gebied. Wat trekt u het meest hierin aan?

Curaçao en de andere eilanden zijn deel van het Koninkrijk der Nederlanden maar tegelijk een andere wereld met een andere cultuur. Vaak hebben we het over hetzelfde maar bedoelen we iets anders. De Caribische delen van het Koninkrijk hebben ook zonder meer het recht om anders te zijn dan wij, zolang de minimumstandaard van rule of law en behoorlijk bestuur maar in acht wordt genomen. Het is reuze spannend en leerzaam om in dat krachtenveld tussen de Europese en het Caribische aanpak te opereren. Dat trekt me enorm. Ook Spigthoff zit daar middenin. Nog een reden om me daar thuis te voelen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven