Scamming met fake recruiters explodeert (wereldwijd én in Nederland)

Vacaturefraude, recruitmentfraude, fake recruiters, fake applicants, fake vacancies, baanfraude… De arbeidsmarkt en met name vacatures en cv-databanken zorgen momenteel voor een explosie van scamming, phishing, spoofing en identiteitsdiefstal.

Delen:

beeld: Depositphotos

In 2023 was scamming van nepvacatures en neprecruiters al de meest voorkomende vorm van oplichting. Met de komst van AI en LLM is deze vorm van oplichting in 2024 geëxplodeerd doordat criminelen eenvoudig (tien)duizenden mensen tegelijkertijd kunnen benaderen indien zij toegang hebben tot persoonsgegevens, gerelateerd aan de arbeidsmarkt. Denk daarbij aan cv-databases, van werk.nl, LinkedIn en Indeed. Cv’s en de social mediaprofielen zoals LinkedIn zijn een ongekend, grote legitieme en openbare bron voor identiteitsfraude en scamming.

Alle grote werkgevers en bureaus als YoungCapitalKelly ServicesRandstad tot en met de ABU waarschuwen hier inmiddels voor. Het zijn geen tientallen, maar inmiddels honderdduizenden bedrijven en recruiters die hiermee te maken hebben op de gehele wereld. Het zet de recruitmentindustrie onder grote druk om snel kandidaten te beschermen die hun cv beschikbaar stellen via cv-databanken, onder andere door cv’s te anonimiseren en alleen gevalideerde werkgevers en bureau onder restricties toe te laten tot cv-databanken. Zo kan bijvoorbeeld de diefstal van 150.000 cv’s voorkomen worden, zoals recent bij het UWV.

Zeer zorgwekkende ontwikkeling

Nepvacatures van nepbedrijven kun je voorkomen door… Lees verder

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven