Stans Goudsmit: ‘Rechten is de menselijke variant van wiskunde’

Delen:

Stans Goudsmit 'toen'

Stans Goudsmit is Kinderombudsman. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt zij terug op haar studententijd. “Van de gedachte aan roze koeken bij de slechte koffie in de aula van de Oudemanhuispoort word ik nog steeds heel erg blij. Van de gedachte aan het vak rechtsgeschiedenis moet ik gapen.”

Stans Goudsmit studeerde van 1985 tot en met 1991 rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Eerder was zij advocaat en lid van het College voor de Rechten van de Mens. Nu, dertig jaar later, is zij Kinderombudsman in Rotterdam en omstreken.

Wat was uw meest en wat uw minst favoriete vak?
Het vak ‘Burgerlijke ongehoorzaamheid’ volgde ik als keuzevak bij politicologie. Als rechtenstudent leerde ik een strakke manier van redeneren: van A via B naar C. Maar die politicologiestudenten namen een enorme omweg en gingen eerst naar Z en ver daarbuiten, om uiteindelijk weer terug te keren naar C. Er ging een nieuwe wereld voor mij open. Vermoeiend vond ik het wel.

Burgerlijk procesrecht vond ik heel erg saai. Ik kon me er ook weinig bij voorstellen. Wat is een executoir of conservatief beslag eigenlijk? Ik leerde het wel, maar had geen idee waar het over ging. Na een paar jaar werken besloot ik advocaat te worden. Wat baalde ik dat ik voor de advocatenopleiding weer burgerlijk procesrecht moest doen! Terwijl ik dat als advocaat migratierecht echt nooit nodig zou gaan hebben.

Wie was voor u een inspiratiebron?
Ik heb geen idee. Ik was meer bezig met wat er buiten de studie gebeurde. College volgen was een noodzakelijk kwaad. Totdat ik keuzevakken mocht gaan volgen. Rechtsfilosofie vond ik een geweldig vak. Dat de manier waarop je tegen mensen aankijkt, gevolgen heeft voor de staatsinrichting had ik mij tot dan toe niet gerealiseerd. Daar schreef ik mijn scriptie over.

Stans Goudsmit ‘nu’

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Op de middelbare school hield ik erg van wiskunde. Ik zag het me alleen niet studeren. Rechten zie ik als de menselijke variant van wiskunde. Regels toepassen op een probleem, waarin niet cijfers maar mensen centraal staan. En waar er niet slechts één oplossing is. Alleen die mensen heb ik het grootste deel van mijn hele studie niet gezien. Pas toen ik stage ging lopen op een advocatenkantoor. Achteraf zou ik tijdens mijn studie meer stage hebben willen lopen. Ik vind dat de universiteit daar ook meer aandacht aan had kunnen besteden. Dat is nu wel veranderd, geloof ik.

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Ik las net het boek De rechtvaardigen van Jan Brokken over de Nederlandse consul in Litouwen die in WO II Poolse Joden hielp vluchten. Een ongelofelijk verhaal. De consul hanteert drie regels die mij zeer aanspreken en die ik de studenten graag meegeef:

  • Bekijk het eens vanuit andermans gezichtspunt.
  • Heb meer respect voor de geest dan voor de letter van de wet.
  • Wees altijd genereus in de manier waarop je met mensen omgaat.

Stans Goudsmit is deze week ook Mr. van de week. Lees het artikel.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven