Talentenjacht

“… heeft u een bericht gestuurd via LinkedIn.” De afzender is mij onbekend en nieuwsgierig klik ik op de link om het bericht te openen.

“Voor een notariskantoor bij jou in de regio ben ik op zoek naar een kano voor de personen- en familierechtpraktijk. Indien je interesse hebt, neem ik graag telefonisch contact met je op om een en ander toe te lichten.”

Ah, een bericht van een recruiter. Steeds vaker ontvang ik deze berichten, het ene nog enthousiaster dan het andere. Elk bericht belooft gouden bergen als je de overstap maakt: een goed salaris, flink wat vrije dagen elk jaar en het is ook nog bespreekbaar dat je soms thuis werkt als je dat zou willen. De arbeidsmarkt  is – net als de huizenmarkt – overspannen. Vraag overstijgt aanbod.

Ik reageer op het bericht dat ik graag meer zou horen over deze vacature, vooral nieuwsgierig welk kantoor het betreft. “Leuk dat je gereageerd hebt! Je staat al langere tijd bovenaan de lijst met potentiële kano’s om kennis mee te maken. Ze willen je graag spreken en kijken of er een match is.”

“Voor hoeveel uur zoeken ze een kano?” “Bij voorkeur voor vijf dagen, dus achtendertig uur.” “Ik ben voor maximaal drie dagen beschikbaar, ik heb namelijk mijn eigen coachpraktijk.” Het blijft even stil. “Goh, wat leuk. Dat wist ik niet. Dat zal vast geen probleem zijn. Ik leg het voor en als ze nog steeds interesse hebben, zorg ik dat ze contact met je opnemen om een afspraak te maken. Is dat goed?” Ik besluit dat ze contact met me op mogen nemen als het aantal uren geen probleem is.

Een week later loop ik een spreekkamer op het betreffende notariskantoor binnen en neem plaats tegenover vier notarissen, allen strak in pak met stropdas. Na het verhaal van de recruiter zijn mijn verwachtingen hoog gespannen en ben ik bijzonder nieuwsgierig. Ik trek de stoute schoenen aan en vraag: “Wat maakt dat ik boven aan jullie lijstje sta om kennis mee te maken?” “Je cv past goed in het functieprofiel.”

….. Natuurlijk.

Naar mijn eigen bedrijf, mijn motivatie die ik daarvoor heb of mijn verdere bezigheden wordt niet gevraagd. Nee, ik ‘pas goed in het functieprofiel’. Top.

In ‘the war on talent’ – het moeilijk kunnen vervullen van de talloze vacatures – lijken alle middelen geoorloofd. Door het beloven van gouden bergen, hoopt een werkgever aan het langste eind te trekken en die nieuwe werknemer binnen te halen zodat er meer handjes zijn om het vele werk te verzetten. De strijd om talent: voor mij gaat dat over het zoeken naar de talenten die het beste bij de betreffende functie passen. Juristen – advocaten, kandidaat-notarissen of fiscalisten – die deze talenten daar verder kunnen ontwikkelen. Het vervullen van de vacature lijkt echter belangrijker dan wie de vacature vervult en ‘the war on wie er dan ook maar wil’ lijkt dan ook een passender term.

Mijn reactie op een volgend bericht van een recruiter heb ik door deze gebeurtenis in ieder geval helder: “Welke van mijn talenten maakt dat deze potentiële nieuwe werkgever kennis met mij wil maken?”

Heb je vragen of wil je reageren? Stuur ons dan gerust een mailtje op mr.blog@masteryourselfacademy.nl. Je mail wordt uiteraard vertrouwelijk behandeld.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven