Na maandenlang gesteggel − waarbij zelfs werd gedreigd met stakingen − werden minister Weerwind (Rechtsbescherming) en de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) het in april eens over een nieuwe cao voor de rechterlijke macht. Daarin werd een salarisverhoging van enkele procenten en een financiële compensatie voor de toegenomen werkdruk overeengekomen. Ook werd afgesproken dat een onafhankelijke verkenner zou worden aangesteld om oplossingen te vinden voor de werkdruk en het structurele overwerk waarmee rechters en officieren van justitie al jaren kampen door personeelstekort bij Rechtspraak en OM.
In juni werd bekend dat Jaap Winter als verkenner was benoemd. Winter is hoogleraar Corporate Law, Governance and Behaviour aan de Vrije Universiteit Amsterdam en partner van Phyleon governance & leadership.
Realistisch minder doen
Inmiddels is het verkenningsproces begonnen. Afgelopen week vonden de eerste gesprekken plaats met ervaringsdeskundigen. De groep met wie Winter spreekt is samengesteld door de NVvR, de Raad voor de rechtspraak, het College van procureurs-generaal en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Ook komen (externe) deskundigen aan het woord.
Of sprake is van een te hoge werkdruk is een vraag waar de verkenner zich niet om hoeft te bekommeren, voor alle betrokken partijen staat vast dat die er is. Wat Winter gaat doen is kijken naar de oorzaken van de werkdruk, en mogelijke oplossingen daarvoor zoeken. Daartoe worden verschillende thema’s besproken. Onder meer komen aan de orde de instroom van magistraten en versterking van de ondersteuning, organisatie en werkwijze van ketens, financiering en innovatie. Ook wordt aandacht besteed aan het onderwerp ‘realistisch minder doen’.
Rapport in januari
Het is de bedoeling om tijdens de gesprekken, die in september en oktober plaatsvinden, te kijken naar oplossingen die op korte termijn kunnen bijdragen aan verlichting van de werkdruk, maar ook naar oplossingen met een structureler karakter.
Na deze gespreksronde zal Winter de aangedragen oplossingen met de betrokken partijen bespreken. Het is zijn streven om uiterlijk in januari 2024 een rapport aan te bieden met concrete oplossingen, die kunnen rekenen op sterk draagvlak en bestuurlijk commitment.