Voorzitter KBvG lijkt buurtrechter te verkiezen boven ‘imposante’ rechter

In haar column op de website van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders laat KBvG-voorzitter Chris Bakhuis er weinig twijfel over bestaan: meer dan de ‘gewone’ rechter, die werkt vanuit ‘imposante’ gerechtsgebouwen, snapt de buurtrechter pas echt wat er omgaat bij burgers met een schuldenprobleem.

Delen:

Voorzitter KBvG lijkt buurtrechter te verkiezen boven ‘imposante’ rechter - Mr. online
Foto: Depositphotos

Bakhuis was bij de opening van het nieuwe gebouw van de rechtbank Amsterdam. De jury van de architectenprijs sprak daar van een ‘streng, rechtvaardig en menselijk’ gebouw. Bakhuis noemt het ‘imposant’, maar vraagt zich wel af of die strenge, indrukwekkende uitstraling bijdraagt aan het toegankelijker maken van het recht voor de gewone burger.

Holistisch

Kennelijk niet genoeg, want wat in haar ogen ‘absoluut wel’ bijdraagt aan toegang tot het recht is de buurtrechter. Vooral zijn ‘holistische’ blik spreekt Bakhuis aan: als er meerdere zaken tegelijk spelen, zoals schulden, conflicten in het gezin, schoolverzuim of kleine strafbare feiten. “Door deze aanpak kent de buurtrechter het hele verhaal en kan hij samen met de bewoner zoeken naar duurzame oplossingen”, schrijft Bakhuis.

Laagdrempeligheid

Door de laagdrempeligheid vindt Bakhuis de buurtrechter een prachtig ‘initiatief’. “Een buurtrechter onderzoekt tijdens gesprekken samen met de betrokkenen welke oplossingen er zijn voor de situatie. Daarover worden vervolgens afspraken gemaakt waar alle partijen zich aan moeten houden. Lukt het niet om een oplossing te bedenken waar alle betrokken partijen het over eens zijn, dan blijft de situatie bestaan zoals die was. De buurtrechter kan alleen knopen doorhakken als iedereen het ermee eens is.”

Op route

Als KBvG hebben we, aldus Bakhuis, oog voor de initiatieven die vanuit de rechtspraak worden genomen om het recht voor iedereen toegankelijker te maken. Om die reden nodigt Bakhuis alle buurt- en kantonrechters uit een keer mee op route te gaan met een gerechtsdeurwaarder uit de regio. “Ik denk dat dat de samenwerking in de keten enorm ten goede komt.”

Lees hier de column van de KBvG-voorzitter.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven