Vraag vaker: ‘Wat heb je van die situatie geleerd?’

Bij veel sollicitatiegesprekken wordt gevraagd hoe iemand in bepaalde situaties heeft gereageerd en wat diegene van situaties heeft geleerd. Maar als een medewerker is begonnen met werken, wordt deze vraag volgens hr-consultant Diana van Asten te weinig gesteld.

Delen:

beeld: Depositphotos

In iedere fase van het leven is leervermogen belangrijk en nuttig. Het is de mate waarin je nieuwe informatie kunt opnemen en vervolgens kunt toepassen in de praktijk. We leren tenslotte door vallen en opstaan. Iedereen heeft leervermogen, anders zouden we nooit hebben geleerd om te lopen, fietsen of autorijden. Waar je je leervermogen voor moet gebruiken, verschilt uiteraard per beroep. Werk je in IT, dan zul je je waarschijnlijk moeten verdiepen in AI en robotisering; ben je jurist dan moet je je blijven verdiepen in de laatste wet- en regelgeving.

Hoe dan ook is het ontwikkelen van het leervermogen voor medewerkers als organisaties ontzettend waardevol. Hoe groter het leervermogen, hoe beter medewerkers zich kunnen aanpassen aan veranderende situaties. En er is geen enkel beroep waarin leervermogen niet nodig is. Gelukkig kun je je leervermogen op verschillende manieren vergroten.

Een medewerker met een groot leervermogen is… Lees verder

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven