Wytzia Raspe over vluchtelingen, AZC’s, cruiseschepen en menssmokkelaars

Mr. van de week is Wytzia Raspe. Zij is 25 jaar jurist vreemdelingenrecht in allerlei verschillende rollen. Sinds 2005 schrijft en blogt ze als jurist vreemdelingenrecht over asiel- en migratierecht, waarvan 15 jaar actief op de sociale media.

Delen:

Wytzia Raspe over vluchtelingen, AZC’s, cruiseschepen en mensensmokkelaars - Mr. online
Wytzia Raspe

Al 25 jaar! Nog steeds onvermoeibaar?
Nou, sinds ik in 2007 kanker heb gehad, ben ik een stuk sneller moe dan vroeger! Maar vreemdelingenrecht blijft iets wat bijna dagelijks de krant haalt en heel veel mensen raakt. Veel mensen hebben er een mening over terwijl het toch een heel gecompliceerd rechtsgebied is dat bijna Angelsaksisch wordt beheerst door jurisprudentie. Je ziet dus veel onjuiste dingen langskomen. Ook is het een loopgravenvakgebied waar partijen ver van elkaar af staan en waarin soms heel venijnig wordt gedaan. Zo dragen mensen mij nog na dat ik twintig jaar geleden bij de IND heb gewerkt. Ik vind het belangrijk dat er samen wordt gepraat over kwesties. Hoe kunnen dingen beter? En dan niet alleen preken voor eigen parochie of eigen portemonnee maar in een groter geheel.

Wat geeft u de kracht om kritisch te blijven publiceren over asielrecht?
Mensen vluchten niet voor niets. Het kan een oorlog zijn of persoonlijke vervolging, of een mensensmokkelaar die gouden bergen belooft aan mensen die armoedig leven. Echter, ook in ons land leven al mensen en hun stem moet ook worden gehoord. Zij moeten ook mogen zeggen dat ze iets niet willen zonder dat iemand gelijk gaat roepen dat ze racisten zijn. Om een goed gesprek te kunnen voeren is informatie uit allerlei invalshoeken cruciaal en niet alleen uit je eigen bubbel. En zoals ik al zei: het rechtsgebied is veel moeilijker dan je zou denken als je naar de Vreemdelingenwet kijkt. Maar ik schrijf ook veel over regulier vreemdelingenrecht.

De ellende in Ter Apel, komt dat door bestuurlijk falen of liggen daar juridische aspecten aan ten grondslag?
Omdat je advocaat moet zijn om asielzoekers op een toevoeging te mogen bijstaan en ik ‘afgekeurd’ raakte voor ik mijn advocatenstage, heb ik niet meer zo veel te maken met de asielprocedure in de praktijk. Ik heb in Ter Apel nu geen voeten aan de grond. Wat mij echter verbaast is dat het nu zo fout gaat terwijl je dit toch minder had toen in 2015 de grote groep Syriërs deze kant op kwam. Is er geen personeel geworven tijdens de coronacrisis? Komen er door het EU-beleid inzake Oekraïners opeens veel hoophebbenden uit andere landen deze kant uit? Hoopt de regering stiekem dat deze beelden mensen afschrikt? Halen mensen hun asielreis in nu de reisbeperkingen wereldwijd zijn opgeheven? Ik zou niet weten welke juridische aspecten van invloed zijn op het tekort aan slaapplekken in Ter Apel.

Vluchtelingen tijdelijk in cruiseschepen vestigen, is dat een verstandig idee?
Ik zie wat juridische valkuilen. Als dat schip op volle zee ligt en het vaart niet onder Nederlandse vlag, zou je kunnen betogen dat deze mensen Nederland hebben verlaten en daar zegt de Vreemdelingenwet wat over bij asiel. Als mensen vrijwillig voor de optie op een schip kiezen en de faciliteiten er ook echt goed zijn met scholing en sport, en het schip op het IJsselmeer ligt, waarom dan niet? Een evenementenhal is wellicht een stuk rotter als tijdelijke opvanglocatie.

Wat is uw belangrijkste tip voor de staatssecretaris van asiel en migratie?
Mag ik er twee geven? Kijk veel over de grens hoe andere, verre landen dingen doen. Zoals een rechter waar ik voor werkte ooit zei: ‘Beter goed gejat dan slecht verzonnen’, toen ze me uitspraken schrijven leerde. En begin een advertentiecampagne in landen waar mensen vandaan komen die hier asiel aanvragen maar compleet kansloos zijn. Mensensmokkelaars komen met oh zo mooie verhaaltjes en laten mensen 10.000 euro betalen voor iets wat een grote leugen. Zend dat op tv daar uit. Bied tegengeluid.

Al die jaren overziend, is er nog iets dat u verbaast in het vreemdelingenrecht?
De salarissen die sommige mensen zich toe-eigenen. 

Als u het voor het zeggen had, dan…
Schafte ik het huidige Vluchtelingenverdrag af en zou voor meer regionale opvang in VN-verband gaan, waaraan ook echt alle landen moeten bijdragen en meebetalen. Nu zie je staten proxy-wars voeren maar het verrekken om een vluchteling op te vangen. Het huidige Verdrag beschermt alleen de rijkere mensen die een smokkelaar kunnen betalen voor een reis de halve wereld over. Vluchtelingen hervestigen vind ik veel eerlijker (uitgenodigde vluchtelingen). Én maak een mogelijkheid om hulp te vragen via internet. Vroeger vluchten dissidenten een ambassade binnen. Dat hoef je tegenwoordig niet meer te proberen.

En qua regulier vreemdelingenrecht – iets waar veel minder de schijnwerpers op staan maar waar ik wel dagelijks mee te maken heb: denk eens aan de gezinnen die hier al jaren wonen en werken en waarvan een bejaarde alleenstaande vader of moeder nog in het land van herkomst woont en hulpbehoevend of dement wordt. Moet het kind in Nederland nou echt zijn of haar hele leven hier opgeven om aan de andere kant van de wereld mantelzorg te gaan geven? Dat was voor mij al heel moeilijk van de ene kant van Nederland naar de andere. Er was beleid waar slechts 800 mensen per jaar een beroep op deden maar de PVV wilde dit afgeschaft zien.

Iets anders wat ik heel gek vind is dat we bij visumaanvragen gebruik maken van een bedrijf in de Verenigde Emiraten dat eigendom is van een Indiër. Al die persoonsgegevens! En de service is ook nog eens compleet pet. Weet je hoeveel geld Nederland misloopt aan inkomsten uit toerisme hierdoor?

Wat is niet over u bekend wat wel interessant is?
Dat ik in 1999 uitgebreid voor het Midden-Oosten heb gereisd en toen ook in Syrië ben geweest?

Wie of wat is uw bron van inspiratie?
Mijn grootouders. Mijn opa die met in de jaren ’30 twee zwagers een innovatief bedrijf begon gebaseerd op zijn technische kennis. Toen ze op hun 70ste met pensioen gingen, bleken de zwagers al die jaren het bedrijf alleen op hun naam te hebben gezet en multimiljonair geworden. Dit leerde mij hoe belangrijk recht is en dat je niet op iemands woord kunt vertrouwen maar iets op papier moet zetten. Mijn oma had in de Tweede Wereldoorlog al haar spaargeld besteed aan de hongervluchtelingen. Toen opa uit de onderduik terugkwam en huilde dat alles op was zei ze: ‘Als ik die mensen had laten omkomen had ik een grote zonde begaan. Ik weet zeker dat God ons weer zal helpen te sparen.’ Dat stimuleerde het hebben van mededogen.

Welk boek las u het laatst?
Lezen is voor mij escapisme. Ik lees op het moment een fantasyreeks die zich in een soort van Noorse Viking wereld afspeelt.

Wat staat er bovenaan op uw bucketlist?
Gisteren vakantiefoto’s van een vriend gezien vanaf de Lofoten. Nooit geweten dat het daar zo mooi is.

Met welke beroemdheid zou u in een overvol AZC willen zitten?
Ik wil helemaal niet in een AZC zitten maar zou wel eens thee willen drinken met MBS de kroonprins van Saoedi-Arabië, gewoon om eens te zien hoe dat soort mensen nu in het echt zijn.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven