Zo’n pleitwedstrijd, hoe gaat dat eigenlijk in z’n werk?

Delen:

Het Nationaal Pleitmarathon is de meest prestigieuze pleitwedstrijd onder de rechtenstudenten. Ieder jaar vaardigen de verenigingen het neusje van de zalm af om het op te nemen tegen andere verenigingen over het hele land. Dit jaar vond het NPM plaats in het Paleis van Justitie in Amsterdam. Arif legt het concept uit en doet verslag van de dag.

Voor wie bekend is met pleitverenigingen is de wedstrijd maar al te bekend. Het gaat om een groots evenement dat iets weg heeft van het Eurosongfestival; de winnaar mag het jaar erop namelijk de volgende editie organiseren. Met Pleitgezelschap CICERO als winnaar van vorig jaar, vond de NPM plaats in Amsterdam.

Leuk… wat is het eigenlijk?

Op deze bewuste dag staat de kunst van een stevig pleidooi centraal. De marathon bestaat uit twee ronden en een finale. Per ronde nemen twee teams het tegen elkaar op om de belangen van hun cliënt zo goed mogelijk te behartigen. Voor iedere ronde en de finale apart krijgt iedere pleitteam een maand voor de wedstrijd de mogelijkheid om zich te verdiepen in de casus.

Je doet jurisprudentieonderzoek, schetst het juridisch kader en gaat zorgen dat jij met je teamgenoot de rechter weet te overtuigen op het moment suprême. Waar liggen de zwakke punten van de rechtspositie van jouw cliënt? En wat zijn juist jouw sterkste argumenten? Wat gaat jouw wederpartij aanvoeren en kun je daar goed op anticiperen? Wat wordt jullie strategie? Al met al heb je genoeg voor te bereiden in een maand.

Tegenover de pleitteams staat een driekoppige team van rechters. De rechters moeten in die maand alvast de zaak gaan wegen. Zij stellen een conceptversie van hun vonnis op en denken alvast na waar de pijnpunten in de zaak liggen en welke zaken nog opgehelderd moeten worden om te komen tot een vonnis dat juridisch helemaal in orde is.

De prestaties van de rechtbank, eiser en gedaagde worden voor alle drie teams apart beoordeeld door drie juryleden per zitting. Deze jury bestaat uit vooraanstaande juristen zoals UvA-hoogleraar/decaan en raadsheer bij de Hoge Raad Edgar du Perron.

De twee teams met de hoogste gemiddelde score in de eerste en tweede ronde mogen gaan pleiten in de finale. Dit geldt tevens voor de rechtbankteams.

En de winnaar is…

Van de pleitteams sleepte DJ Veegens (Rotterdam) de winst binnen. Het beste rechtbankteam bleek Diephuis (Groningen). Dit betekent dat volgend jaar de NPM zal plaatsvinden in Rotterdam.

Lijkt het jou ook leuk om jouw pleitskills op de proef te stellen? Vraag dan eens aan de pleitvereniging van jouw faculteit of ze je er meer over willen te vertellen!

Ik kijk zelf uit naar volgend jaar, maar eerst is nog CICERO’s Landelijke Pleitstrijd aan de beurt, op 5 juni in Rechtbank Amsterdam.

 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven