Website voor juristen

Weer een Moszkowicz tuchtrechtelijk veroordeeld

mattenklopperDe Maastrichtse advocaat David Moszkowicz is gisteren door het Hof van Discipline in Den Bosch drie maanden geschorst. Dat schrijft De Telegraaf. De strafpleiter heeft volgens het Hof onzorgvuldig en tuchtrechtelijk verwijtbaar gehandeld door cliënten die hem een voorschot van 1500 euro hadden betaald, in de kou te laten staan en twee maanden lang niets van zich te laten horen.

 

Wetsvoorstellen raadgevend en correctief referendum aangenomen

eerste-kamer2De Eerste Kamer heeft gisteren de initiatiefwetsvoorstellen voor een raadgevend en een correctief referendum aangenomen. Een correctief referendum maakt het via een wijziging van de Grondwet mogelijk om, op initiatief van burgers, een bindend correctief referendum te houden over een wetsvoorstel dat door de Staten-Generaal is aangenomen. Het initiatiefwetsvoorstel voor een raadgevend referendum behoeft geen Grondwetswijziging en heeft als doel om de wetgever te adviseren voorgenomen wetgeving te wijzigen. Dit referendum is niet bindend.

 

40% minder rechtszaken bij hogere griffierechten

geld-2Als de griffierechten verdubbelen, dan daalt het aantal rechtszaken met circa 40 procent. Dat blijkt uit het onderzoek 'In de schaduw van de rechter' van de Raad voor de rechtspraak dat gisteren werd gepubliceerd. De Tweede Kamer behandelt binnenkort het wetsvoorstel dat de hoogte van de griffierechten moet bepalen.

 

Student VU wint Nationale Requireerwedstrijd

rechtbank officier 5880Tara Veenendaal, rechtenstudent aan de Vrije Universiteit Amsterdam, heeft de finale van de Nationale Requireerwedstrijd gewonnen. Deze wedstrijd werd afgelopen vrijdag voor de zesde keer georganiseerd door het Openbaar Ministerie. Tien rechtenstudenten van tien universiteiten deden mee in de finale.

 

NJB symposium ‘Rare jongens, die juristen!’

Ybo BurumaZijn juristen echt anders dan andere wetenschappers? Voor velen buiten het recht is de manier waarop juristen tot relevante vragen en antwoorden komen vaak onduidelijk. Op 24 april organiseert het Nederlands Juristenblad een symposium over dit onbegrip en de misverstanden in de relatie tussen het recht en andere wetenschapsdisciplines. Dagvoorzitter en gespreksleider is Ybo Buruma, raadsheer in de Hoge Raad.

 

‘Advocatenkantoren kunnen fors besparen op vaste lasten’

spaarvarkenDe kostenstructuur van advocatenkantoren ziet er niet al te gezond uit. Kantoren ervaren de maandlasten steeds vaker als molenstenen, waar ze maar moeilijk grip op kunnen krijgen. Toch zijn er legio mogelijkheden om deze kosten beheersbaar te maken. Zo blijkt uit ervaringen en de kennis van deskundigen van binnen en buiten de advocatuur die door juridisch journalist Michel Knapen zijn ondervraagd. Die interviews verwerkte hij in zijn boek ‘De molenstenen van de advocatuur’ waarin tientallen concrete bespaartips zijn opgenomen.

 

Driekwart kandidaat-notarissen overwoog te stoppen

ontslag-nemenMaar liefst 74 procent van de kandidaat-notarissen heeft weleens overwogen het notariaat te verlaten. Ongeveer 26 procent is zelfs van plan dat binnen twee jaar te doen. Dit blijkt uit een enquête die de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie hield onder de kandidaat-notarissen begin dit jaar. De beroepsorganisatie doet dit om inzicht te krijgen in gebruikelijke arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden in het notariaat.