Website voor juristen

Beroepschrift rechtszitting Zwarte Piet al openbaar

zwarte-piet2De rechtszitting over de hoger beroepen tegen de uitspraak van de rechtbank van Amsterdam over Zwarte Piet wordt gehouden op donderdag 16 oktober. Dat heeft de Raad van State bekendgemaakt. In november zal de uitspraak zijn. De afdeling Bezwaar & Beroep van de gemeente Amsterdam heeft aan Mr. desgevraagd het volledige beroepschrift gezonden. De hoofdlijn van de argumentatie was al bekend uit de persconferentie en de brief aan de gemeenteraad: de rechtbank heeft onder meer een onjuiste uitleg en reikwijdte aan artikel 8 EVRM gegeven. Het beroepschrift is uitgebreid gemotiveerd. Lees het hier.

 

Mr. Rally: ook voor grote kantoren

logo-L4L---v2Een oproep aan de top 25 van de Nederlandse advocatuur om deel te nemen aan de Mr. Rally 2014 heeft een opvallende reactie opgeleverd. Kennedy Van der Laan vindt een rally - hoewel CO2 gecompenseerd - niet binnen het MVO-beleid passen, maar doneert vanwege het sympathieke doel rechtstreeks € 500 aan Lawyers for Lawyers (L4L).

 

Gevaarlijk: het wegwuiven van vormfouten door Hoge Raad

hoge-raadStrafrechtadvocaten maken zich grote zorgen over het onbestraft laten van vormfouten. Een vormverzuim is volgens de Hoge Raad bijna nooit meer een reden om de overheid te sanctioneren door middel van bijvoorbeeld bewijsuitsluiting. De strafrechtadvocatuur vindt deze ontwikkeling uiterst gevaarlijk. Maar ook lagere rechters lijken het niet eens te zijn met de koers van de Hoge Raad. Rechters gaan dan ook soms ‘in verzet’ door uitspraken in strijd met de jurisprudentie van ons hoogste rechtscollege te doen.

 

Meillo-lezing door hoeders van internationaal recht

verenigde-naties-2De Meillo-lezing, die mensen met een passie voor recht een podium geeft, staat dit jaar in het teken van internationaal recht. VN-diplomaat Sigrid Kaag, internationale misdrijven-officier Hester van Bruggen en hoogleraar Ernst Hirsch Ballin vertellen donderdag 9 oktober in de Rode Hoed in Amsterdam wat hen drijft in hun strijd voor een rechtvaardige wereld. Vervolgens wordt de Mr. Eva Meillo prijs uitgereikt. De dagvoorzitter is Hanneke Groenteman.

 

DNB-directielid Joanne Kellermann verzorgt Hazelhoff Guest Lecture

Joanne KellermannJoanne Kellermann, directielid van De Nederlandsche Bank, verzorgt op maandag 8 september de Hazelhoff Guest Lecture. Zij zal daarbij ingaan op de rol die DNB als centrale bank al 200 jaar vervult in ons land en op de dilemma's waar een toezichthouder mee te maken kan krijgen. De lezing wordt georganiseerd door het Hazelhoff Centre for Financial Law, een onderdeel van de Leidse rechtenfaculteit dat zich richt op onderwijs en onderzoek op het terrein van het financiële recht.

 

Conflict tussen Rechtbank Almere en politie over parketwacht

hamer2De Rechtbank Almere behandelt vanaf 1 september geen straf- en familiezaken meer. Volgens de rechtbank heeft de politie laten weten vanaf die datum namelijk geen parketwachten meer te leveren. De rechtbank vindt het onverantwoord om de zittingen te laten doorgaan zonder parketwachten. Burgemeester Annemarie Jorritsma noemt de situatie onaanvaardbaar. Zij wil snel een oplossing. De partijen komen binnenkort bij elkaar om de impasse te doorbreken. Volgens Jorritsma is ook het Ministerie van Veiligheid en Justitie daarbij betrokken.

 

University Colleges steunen breder opgeleide advocaat

advocaat 5667De University Colleges in Nederland hebben plannen om zich op de opleidingsmarkt voor topadvocaten te begeven. Daarmee komen zij tegemoet aan de roep van een aantal grote Zuidas-kantoren om breder opgeleide advocaten. Als de plannen doorgaan, ligt de weg open voor advocaten die geen traditionele rechtenstudie hebben gedaan. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vandaag.