Carola van Andel over haar gedroomde herenboerderij

Meester van de week is Carola van Andel. Zij is advocaat Overheid en Vastgoed bij Nysingh en is gespecialiseerd in grondzaken en privacyrecht. Van Andel is daarnaast nauw betrokken bij het initiatief Herenboeren Arnhem-Noord – een plan voor een coöperatieve boerderij die tweehonderd gezinnen moet voorzien van voedsel.

Delen:

Carola van Andel over haar gedroomde herenboerderij

Gaat de boerderij er daadwerkelijk komen?
Daar ben ik van overtuigd, al weet je natuurlijk niks 100% zeker in deze wereld. Inmiddels zijn er acht Herenboerderijen in Nederland gestart en circa dertig initiatieven, waaronder dus in Arnhem-Noord. In Arnhem zijn heel veel mensen enthousiast en serieus geïnteresseerd. Ook door de gemeente Arnhem wordt dit initiatief positief ontvangen, het past ook goed bij de duurzaamheidsambities van de gemeente. Al met al denk ik dat er in Arnhem ‘plek’ is voor in ieder geval één Herenboerderij, maar het zou mij niks verbazen als er over vijf jaar twee of drie Herenboerderijen zijn!

Hoe werkt het precies, zo’n Herenboerderij?
Tweehonderd huishoudens leggen een bedrag in en vormen een coöperatie die een gemengd boerenbedrijf exploiteert samen met een boer in loondienst. De boer is als het ware de bedrijfsleider en ontvangt een marktconform salaris. De coöperatie draagt het risico van de exploitatie. De leden van de coöperatie bepalen wat er op de boerderij wordt verbouwd en welke dieren worden gehouden. De eerste Herenboerderij is gestart in Boxtel. Daar worden allerlei groenten, fruit en aardappels geteeld en kippen, varkens en runderen gehouden, met een zo veel mogelijk gesloten kringloop. Elke week kun je daar als Herenboer voor een vaste wekelijkse bijdrage de oogst, eieren en vlees ophalen. En dat alles zo natuurlijk mogelijk met een gezonde bodem in een gezond landschap. Eigenlijk terug naar vroeger, kleinschalig met direct contact met de consument.

Dat klinkt heel duurzaam. Is dat wat u aanspreekt in dit project, of had u diep in uw hart eigenlijk best boerin willen worden?
Het duurzame karakter is beslist de reden waarom ik me inzet voor dit initiatief. Stiekem droom ik wel eens van een zelfvoorzienend leven, maar dan zou ik de dynamiek en uitdaging van de advocatuur veel te erg missen!

Waarschijnlijk komt uw juridische kennis goed van pas bij dit initiatief?
Op dit moment zijn we met de kartrekkersgroep Herenboeren Arnhem-Noord vooral op zoek naar grond: twintig hectare om voor een lange periode te kunnen pachten. In deze gesprekken en straks in de contractonderhandelingen komt mijn juridische kennis zeker van pas, maar het is ook ontzettend leuk om te zien hoe er binnen mijn netwerk op dit initiatief wordt gereageerd. Ik werk vaak samen met rentmeesters en taxateurs en van links en rechts krijg ik tips voor potentiële locaties. Natuurlijk is de ene locatie geschikter dan de ander, maar duidelijk is wel dat er veel belangstelling is voor dit soort burgerinitiatieven.

Heeft u al kantoorgenoten enthousiast gekregen om mee te gaan herenboeren?
Zeker weten! Niet alleen kantoorgenoten hebben zich al bij mij gemeld, ook Nysingh draagt bij vanuit het MVO-budget. Mijn collega Bram Mulder ten Kate, kandidaat-notaris, ondersteunt ons initiatief pro bono bij het oprichten van de coöperatie.

Als u het voor het zeggen had, dan…?
… was er een eensgezinde aanpak waarin burgers, overheid, boeren en industrie gezamenlijk de klimaat- en biodiversiteitscrisis zouden aanpakken. Ik zet hier nadrukkelijk de burgers voorop, omdat ik geloof dat de maatschappij de belangrijkste zet moet geven. Niet alleen door consumentengedrag te veranderen, maar juist door te stemmen op politieke partijen met oog voor de toekomst. Alleen met regie vanuit de overheid heeft naar mijn stellige overtuiging een eensgezinde aanpak kans van slagen.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
The best is yet to come!

Wie of wat is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Ik weet niet of ik hen dé bron van inspiratie in mijn juridisch bestaan zou noemen, maar ik heb wel diepe bewondering voor de bezieling en vasthoudendheid van Johan Vollenbroek (stikstofprocedures) en Marjan Minnesma (Urgenda). Zij laten zien dat het recht een geschikt middel kan zijn om duurzaam beleid af te dwingen. Tijdens mijn studie had ik al veel belangstelling voor het bestrijden van milieucriminaliteit, maar wat zij doen gaat een stap verder, namelijk het bestrijden van milieu-onrecht.

Welk boek las u het laatst?
Pim de mus, mijn allereerste leesboekje dat mijn zesjarige zoontje sinds kort zelf aan mij kan voorlezen.

Met welke beroemdheid zou u wel een dagje op de Herenboerderij willen werken?
Sir David Attenborough. Volgens mij hoef ik dat niet echt uit te leggen. Het lijkt me fantastisch om op onze toekomstige Herenboerderij m’n handen uit de mouwen te steken, terwijl David Attenborough op zijn fantastische manier vertelt wat er allemaal voor divers leven op deze plek te vinden is. Misschien dat het dan meer luisteren en kijken dan werken wordt, maar daar ben je dan per slot van rekening ook Herenboer voor.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven