Dealmaker van de week: Mark Loefs (Clifford Chance)

Delen:

Mark LoefsDealmaker van de week is Mark Loefs (Clifford Chance), die als adviseur van ING Groep betrokken was bij de verkoop van schoenenketen Scapino aan familiebedrijf Ziengs. Een groot deel van de Scapino-winkels, onderdeel van het failliete winkelbedrijf Macintosh, is daarmee gered. ING Groep treedt op als security agent en leidt het lenersconsortium van o.a. BNP Paribas, Rabobank en ABN AMRO.

Mark Loefs, dealmaker voor Clifford Chance: “Wij raakten bij deze deal betrokken via onze banking en restructuring partner Jelle Hofland en zijn team, waarin Ilse van Gasteren een belangrijke plaats inneemt. Zij adviseren veel banken en vennootschappen in distressed situaties en adviseerden ook de banken van Macintosh Retail Groep. Het  M&A-team werd aan boord gehaald toen duidelijk werd dat een faillissement aanstaande was en de banken als verkopers moesten gaan optreden, uit hoofde van zekerheden. Naast het feit dat een fire sale een bijzondere dynamiek en snelheid met zich meebrengt, is hier in goed overleg tussen banken en curatoren een aantal transacties tot stand gekomen in het belang van de verschillende stakeholders van Macintosh met behoud van zoveel mogelijk werkgelegenheid. Een interessant element van met name de Scapino-transactie is dat door samenwerking tussen curatoren, adviseurs van de koper en adviseurs van de banken met de ACM tot een oplossing kon worden gekomen waarbij een artikel 40 mededingingswet-ontheffing kon worden afgegeven. Daarnaast is het belangrijk snel de focus te krijgen op wat er te redden is – als curatoren en banken verzanden in een strijd over pauliana en boedelbijdrages, brokkelt het actief snel af. Het was goed om te zien dat er snel knopen konden worden doorgehakt. Dat heeft veel banen gered. Een transactie als deze vindt plaats op het snijvlak van M&A, faillissementsrecht en zekerheidsrechten waarbij een coördinatie tussen de verschillende disciplines nog crucialer is dan normaal. Vergeleken met een normale M&A-transactie kenmerken dit soort fire sales zich door zo mogelijk een nog hogere doorlooptijd waarbij je voorbereid moet zijn op veel variaties in dealparameters. Dat geldt in het bijzonder bij een uitverkoop van onderdelen van een groter conglomeraat waar een transactie op het geheel vaak niet (meer) tot de mogelijkheden behoort. Voor een kantoor als het onze waar we een geïntegreerd team hebben ontwikkeld in andere toonaangevende faillissementen zoals recent Imtech kan deze ‘schoen’ snel worden aangetrokken. Of ik nog meer van dit soort werk verwacht het komende jaar? Door de opmars van online retailers als Zalando, bol.com en Wehkamp zie je in de retail fashion sector dat met name low budget, specialisten en high end retail stores overleven. Onze verwachting is dat die trend verder zal doorzetten.”

Adviseurs ING Groep (security agent & leader lenders consortium): Clifford Chance (Jeroen Thijssen, Mark Loefs, Liesbeth Snoeijer, Ellen Römkens, Stern Flik, Evert Verwey, Jelle Hofland, Ilse van Gasteren, Laura Lopez de Vries, Erwin Bos, Frans Muller, Francis Dethmers)

Andere betrokken adviseurs: TRIP Advocaten (Jeroen Reiziger), Leonardo & Co (Marc Steer), Alvarez & Marsal (Stefaan Vansteenkiste)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven