Gluren bij de buren

Delen:

Gluren bij de buren

Onderweg in trein of vliegtuig, wordt men soms ongewild deelgenoot van andermans communicatie. De ene reiziger voert telefoongesprekken die op meters afstand nog te volgen zijn. De andere reiziger plaatst zijn beeldscherm zo dat de buurman welhaast gedwongen wordt mee te kijken. Dit soort situaties kan juridisch interessant worden indien de reiziger zich blijkt bezig te houden met een koersgevoelig onderwerp. De medereiziger doet dan mogelijk voorkennis op – en wat dan?

De Commission des sanctions van de AMF, de Franse toezichthouder op de financiële markten, heeft daar onlangs een interessante uitspraak over gedaan (zie www.amf-france.org / SAN-2019-05). Een werknemer van UBS kon zijn ogen niet geloven toen hij in de Eurostar van Londen naar Parijs op het beeldscherm van zijn buurman de contouren van een overnamedeal ontwaarde. Niet alleen de aspirant-bieder, maar ook de doelwitvennootschap verscheen in beeld, evenals de financiële omvang van de deal en een conceptpersbericht. De UBS-werknemer mailde dit onmiddellijk door aan zijn collega, die op zijn beurt geen moment aarzelde om intern een financieringsvoorstel te laten opstellen en extern contact te laten leggen met de aspirant-bieder. In de toevallig verkregen informatie zagen de enthousiaste UBS-werknemers een uitgelezen kans om spontaan hun diensten aan te bieden.

Mocht dat, of hebben deze UBS-werknemers hiermee wederrechtelijk voorwetenschap medegedeeld aan anderen? De Commission des sanctions meent dat het gedrag, ook onder de Market Abuse Regulation (MAR), niet ontoelaatbaar is. Zij refereert aan de uitspraak van het Hof van Justitie EU in de zaak van Grøngaard en Bang (ECLI:EU:C:2005:708). De bankmedewerkers zijn weliswaar in het bezit gekomen van voorwetenschap, maar zij hebben deze slechts aan anderen bekend gemaakt binnen de normale uitoefening van hun beider functies. Er bestond een voldoende nauwe relatie tussen die functies en het delen van de voorwetenschap, terwijl die functies het voor hen ook strikt noodzakelijk maakte deze voorwetenschap te delen, zo oordeelt de Commission. Volgens haar zijn de bankmedewerkers niet verder gegaan dan nodig.
Dit betekent uiteraard niet dat men toevallig verkregen voorwetenschap ten grondslag mag leggen aan orders of transacties. Handel met voorwetenschap blijft uit den boze, maar ‘pitchen’ met voorwetenschap kan geoorloofd zijn.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven