Hoe bemachtig je dat felbegeerde retourtje naar jouw ‘ei-land’?

Delen:

191007_Foto robot_bewerkt

De bevoegdheid om eigen wetten te mogen maken. Dat is wat artikel 127 van de Grondwet met zoveel woorden verstaat onder autonomie. Interne wetgeving met externe gevolgen binnen en buiten een bepaald gebied. Bovengenoemd wetsartikel is geschreven voor provincies en gemeenten. Maar zoveel verschil is er niet met onze meer persoonsgebonden autonomie.

We beschikken allemaal over een intern wetgevingsstelsel. Onze hoogstpersoonlijke landkaart én een gebied waarin we worden geacht te functioneren. Om dat goed te kunnen doen, heb je wetten nodig. Het gebied is namelijk zo uitgestrekt dat we genoodzaakt zijn om onze rol erin enigszins te beperken. Anders zien we door de bomen het bos niet meer. Daartoe hebben we een aantal hoogstpersoonlijke wetten cadeau gekregen. Wetten die we soms liever kwijt dan rijk zijn maar ze horen bij ons. En we zijn nu eenmaal zo. Toch? Nee. Dit is een overtuiging die voortkomt uit een zogenaamde gefixeerde mindset. Dat is een mindset waarvan we misschien best een enkele reis kunnen betalen maar dat retourtje is een heel ander verhaal.

Ons intern wetgevingsstelsel is een mix van ‘een beetje van jezelf en een beetje van maggi.’ Dit ingenieuze stelsel heeft ons gemaakt tot wat we nu van onszelf aan de wereld tonen. Afhankelijk van onze identiteitsontwikkeling zijn we al dan niet succesvol getraind om onze aandacht volledig te richten op de buitenwereld. Maar daardoor blijft die binnenwereld een achtergesteld gebied. Een mooie kans voor herinrichting.

In deze tijd red je het niet meer alleen met cognitieve intelligentie. Er wordt steeds meer van je verwacht dat je je emotionele intelligentie ontwikkelt. Ik vergelijk dit met een privé ‘ei-land’ dat verder ontdekt mag worden. De weg ernaartoe gaat langs allerlei interessante routes en als je jouw navigatiesysteem goed hebt ingesteld, kun je niet alleen een leuke maar ook een effectieve reis maken. Gedurende de reis ga je je interne wetgevingsstelsel kritisch beschouwen en grondig onder de loep te nemen. Je gaat zien dat hetgeen de buitenwereld jou voorspiegelt letterlijk aan je wordt gespiegeld. Het is aan jou om dit te negeren of je eigen landkaart verder in te tekenen. Een beetje gummen mag. Alles wat je nodig hebt, is er namelijk al. Je hoeft alleen maar een andere bril op te zetten. Kijk je ogen uit en doe dat vooral zonder iemand anders de ogen uit te steken. Dan vind je jouw weg altijd terug.

Saskia Bultman-Beele is voormalig advocaat en oprichter van Legally Personal, een coaching- en trainingsbureau op het gebied van talent ont-wikkeling van legal professionals. Ze schrijft een maandelijkse blog over talent ont-wikkeling in de juridische wereld.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven