Mr. van de week: Wilbert van de Donk

Delen:

Wilbert van de Donk
Wilbert van de Donk. Foto KBvG.

Mr. van de week is Wilbert van de Donk. Sinds 1 november is hij voorzitter van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders. Hij volgt daarmee John Wisseborn op. Van de Donk is mede-eigenaar van Janssen & Janssen Incasso & Gerechtsdeurwaarders in Eindhoven. Daar is hij nu directeur Compliance en Opleidingen.

Wat is het eerste waar u zich op gaat toeleggen?

De KBvG-agenda is overvol, er is een veelheid aan lopende dossiers die onderling strijden om prioriteit. Zo is recent de gewijzigde Gerechtsdeurwaarderswet naar de 2e Kamer gegaan. Dat wetsvoorstel geniet mijn bijzondere belangstelling omdat het deels een uitwerking is van de bevindingen van de Evaluatiecommissie die het rapport ‘Noblesse Oblige’ produceerde. In 2009  ben ik daarmee  aan de slag gegaan binnen het toenmalige bestuur van de KBvG, ik had daar de portefeuille Ondernemerschap en Kwaliteit. Daarin is veel bereikt, onder meer de totstandkoming van de Verordening KBvG Normen voor Kwaliteit en de beide rapporten van de werkgroep BLOS. Die hebben in combinatie geleid tot een flinke verbetering van de bedrijfsvoering en financiële huishouding van de gerechtsdeurwaarderskantoren. Tot mijn genoegen zie ik dat in de huidige Memorie van Toelichting wel terug, maar dat laat onverlet dat het voorstel nog een paar forse aandachtspunten kent en een flink deel van mijn agenda zal gaan beheersen. En laat ons reëel zijn, de KBvG opereert op basis van bestendig beleid dat geformuleerd wordt door de Ledenraad. Als voorzitter heb ik daar maar een beperkte invloed op.

Deze zomer ontstond ophef over uw benoeming omdat u in april 2013 bent geschorst door de tuchtrechter. Uw kantoor reageerde niet adequaat op klachten over onjuiste renteberekeningen. Zou een onbesmet blazoen geen voorwaarde moeten zijn voor een voorzitterschap?

U brengt de juiste nuance aan. Het was inderdaad een klacht die tegen mijn kantoororganisatie was gericht en ik heb daarvoor de verantwoordelijkheid niet afgeschoven, maar op mij genomen. Als kantoor hebben we al in 2011 direct maatregelen genomen, de automatisering nageplozen en een update gegeven. Ik heb mij kandidaat gesteld en naast mij nog twee andere kandidaten. Het gegeven van mijn schorsing is bediscussieerd door de ledenraad en desalniettemin ben ik gekozen tot voorzitter. Dat doet ook recht aan het feit dat het tuchtrecht een van de instrumenten is om de goede beroepsuitoefening te bevorderen. Een tuchtmaatregel heeft in algemeen niet tot doel om de beroepsbeoefenaar een beroepsverbod op te leggen of om het signaal af te geven dat de beroepsbeoefenaar nooit meer in staat zal zijn het  ambt goed uit te oefenen of niet integer zou zijn. Naar aanleiding van de klacht en de media aandacht ervoor, heeft de KBvG de rentecommissie bijeen geroepen en die concludeerde al vrij snel dat de wetgever bepaald onduidelijk is over de toepassing van de renteberekening en kosten-imputatie. De commissie heeft daar vervolgens een gedegen advies over uitgebracht.

Een groep deurwaarders hebben zich dit voorjaar verenigd in de Nederlandse Belangenvereniging Gerechtsdeurwaarders. Ze willen een meer toekomstgerichte visie en toekomstbestendige positie. Is dat geen taak voor de KBvG?

Dat zij dat beogen betekent nog niet dat de KBvG dat niet al heeft. Voor zover ik naar aanleiding van de schaarse berichten al een mening heb kunnen vormen zie ik dat het een vereniging is die vooral de belangen van haar leden wil behartigen en voor hen als spreekbuis fungeert. Dat staat eenieder, verenigd of niet, natuurlijk vrij. De KBvG daarentegen is een PBO met de wettelijk verankerde taak: de bevordering van een goede beroepsuitoefening door de leden en van hun vakbekwaamheid. Aan die taak geeft de KBvG zeker de laatste jaren een brede en actieve uitleg, onder meer door het vaststellen van verordeningen en door het de kat de bel aanbinden, waar nodig.

Hoe ziet u de toekomst voor de deurwaarderij?

Ik behoor niet tot de doemdenkers. Elke verandering geeft uitdagingen en kansen. We hebben dat recent gezien in het programma KEI, waarin het belang van de procesinleiding door de onafhankelijke gerechtsdeurwaarder onderkend werd. De behoefte aan tenuitvoerlegging van vonnis en andere titels zal er altijd blijven. Wat dat betreft vervult de gerechtsdeurwaarder een belangrijke maatschappelijke rol en dat krijgen we steeds beter op het netvlies.

Als u het voor het zeggen had dan…?

Oei, dat lijkt me niet zo’n goed plan, ik ben meer van de schoenmaker die bij zijn leest moet blijven. Wat de KBvG aangaat heb ik het ook niet zomaar voor het zeggen, maar ik zal wel een lans breken voor verdere transparantie in de interne discussie en besluitvorming.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Dat is echt een open deur, maar het voorzitterschap van de KBvG is tot op heden wel de mooiste uitdaging.

Wie of wat is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Ik zal niet een specifieke naam noemen. Meer in het algemeen heb ik altijd grote bewondering en respect voor die juristen die een gedegen kennis van het recht weten te combineren met een gezonde blik op de realiteit, of dat nu rechters, advocaten of gerechtsdeurwaarders zijn. Helaas is niet iedereen dat gegeven.

Welk wetsartikel vindt u het mooist? Welk wetsartikel het slechtst?

De laatste jaren is mijn daginvulling steeds meer bestuurlijke en managementtaken gaan bevatten en minder de dagelijkse deurwaarderspraktijk. Dat gezegd, binnen het executierecht verdient titel 15 van het WBvBRv, de artikelen 1019 en verder, een eervolle vermelding. Een échte vernieuwing in het beslagrecht.

Wat het slechtste artikel betreft kan ik moeilijker een keuze maken. De berekening van de beslagvrije voet volgens artikel 475d Rv is inmiddels zo gecompliceerd geworden dat het dringend aan wijziging toe is. De regeling voor ‘redelijke kosten ter verkrijging van voldoening buiten rechte’, in artikel 6:96 BW lijkt wetstechnisch wel te voldoen aan de doelstelling: een heldere regeling die discussie over kosten voorkomt. Des te opmerkelijk is de uiteenlopende interpretatie die de rechtspraak er aan geeft. Kennelijk toch niet zo duidelijk.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik de dagelijks gepubliceerde uitspraken op rechtspraak.nl bekijk.

Welk boek las u het laatst?

Ik lees veel, zowel zakelijk als voor ontspanning. Sinds een aantal jaren lees ik vrijwel uitsluitend via de tablet. Vorig weekend heb ik ‘Cruciale keuzes’ van Hillary Clinton eindelijk uitgelezen. Ik had me daar meer van voorgesteld.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Dat is een weinig aantrekkelijk vooruitzicht. Als het een dag zou duren, dan lijkt mr. Frank Visser mij een intrigerende keuze. Als het langer zou duren, dan niemand, omdat ik dat niemand zou willen aandoen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven