PERSOONLIJK LEIDERSCHAP OP DE WERKVLOER 9: DE ELF-UURREGEL: REKEN AF MET NAPLEITEN

Ben je ook zo iemand die uren, dagen, zelfs weken kan malen over hoe een zitting is gegaan, hoe dat gesprek met je baas is verlopen of hoe in de vergadering op jouw voorstel is gereageerd? De elf-uurregel maakt korte metten met dit napleiten.

Delen:

foto: Depositphotos

Als jurist ben je in veel gevallen het centrale middelpunt van de overgereguleerde samenleving. In een complex speelveld moet je van alles vinden, doen en regelen en ondertussen word je voortdurend bloot gesteld aan tegenspel, reacties en kritiek. Ga daar maar eens goed mee om. Het is dan ook niet gek dat menig jurist lijdt aan napleiten -eindeloos bezig zijn met dat wat achter je ligt. Dit is deel 9 in de serie persoonlijk leiderschap op de werkvloer. In deze bijdrage behandel ik de elf-uurregel, een methode om napleiten te limiteren.

De elf-uurregel

De elf-uurregel is bekend geworden door auteur en comedian, Martine Bakker, die tijdens een interview in het Parool op 21 januari 2022 vertelde over de stress, angsten en onzekerheden van grappen maken op een podium. Blootgesteld aan de reacties van het publiek – uiteenlopend van schaterend gelach tot boegeroep en pijnlijke stiltes – kon Bakker dagen van de leg zijn en daar een naar gevoel aan overhouden of juist in een toestand van euforie blijven hangen, in geval ze een goed gevoel aan de avond had overgehouden. Bakker leerde van collega’s uit het vak de elf-uurregel. Dit houdt in dat je na een show tot elf uur de volgende ochtend met je emoties en gedachten rond de show bezig mag zijn, om daarna weer over te gaan tot de orde van de dag. Of je nou slechte of juist positieve ervaringen aan je optreden hebt overgehouden, tot elf uur ’s morgens mag je je emoties en gedachten van de dag ervoor aandacht geven. Daarna moet je echt stoppen met dat eindeloze herkauwen van wat is geweest. 

Dit is niet alleen een nuttige regel voor comedians, maar ook voor andere performers, zoals juristen. De kracht van deze methode is dat je enerzijds je gevoelens en gedachten accepteert; deze mogen er gewoon zijn en daarmee wijs je jezelf niet af, maar erken je juist wat op dat moment voor jou de realiteit is. Tegelijkertijd zit er een limiet aan wat je toelaat. Al te lang naast je schoenen lopen is niet goed, maar blijven hangen in negatieve gebeurtenissen ook niet. Dat laatste kost alleen maar tijd en energie. 

Toegepast op de juridische werkomgeving: je kunt met jezelf een deadline afspreken voor het herkauwen van je prestaties. Ging je zitting, bespreking of sollicitatie geweldig en had je daar een euforisch gevoel over, dan sta je jezelf toe om je tot elf uur de volgende dag helemaal top te voelen. Ging het bar slecht? Dan mag je tot dat tijdstip in de mineur zijn om daarna echt te stoppen met dat eindeloze napleiten. Over en sluiten!

Natuurlijk zijn er nog veel meer methodes om korte metten te maken met wat is geweest. Gewoon even opschrijven wat je denkt en voelt, daar een prop van maken en vervolgens wegwerpen in de prullenbak werkt ook heel goed om jezelf te bevrijden van dat onnodige napleiten. 

Kortom, het gaat weer eens over zelfcoaching. Wie dat goed kan, heeft de regie over zijn leven en werk in handen, persoonlijk leiderschap dus. 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven