SNS-enquête te beperkt van opzet

Delen:

“Staat wil kleiner onderzoek wanbeleid SNS Reaal”, zo kopte onlangs het FD. Afgelopen zomer heeft de Ondernemingskamer, vier jaar na het verzoek daartoe van onder andere de VEB, een onderzoek bevolen naar het beleid van SNS Reaal en haar dochter SNS Bank vanaf 1 juli 2006 tot het moment van onteigening door de minister van financiën op 1 februari 2013 (ECLI:NL:GHAMS:2018:2651). Nu blijkt dat zowel de Staat als SNS Bank tegen deze beschikking cassatieberoep hebben ingesteld. Zij vinden het onderzoek te ruim van opzet. Waarom? En is dat wel terecht?

Al in 2015 had de OK geoordeeld dat de voormalige aandeelhouders van SNS Reaal bevoegd waren om een enquêteverzoek te doen (zie hierover deze eerdere Snelrechtbijdrage van mijn hand). Dit oordeel bleef in cassatie in stand (ECLI:NL:HR:2456). Thans heeft de OK dus daadwerkelijk een onderzoek bevolen. Zij heeft dit op verzoek van VEB c.s. uitgebreid naar dochter SNS-Bank. Het betreft een zogeheten ‘concernenquête’. SNS-kleindochter Propertize BV, waar alle onroerendgoed-ellende uit voortkomt, valt echter buiten het onderzoek. De OK meende in 2015 dat daar reden voor was omdat het bestuur van Propertize “een zekere beleidsvrijheid” had tegenover de concernleiding. Thans oordeelt zij echter dat het feit dat het bestuur van SNS Bank “enige ruimte had voor het voeren van eigen beleid” een mede op haar gerichte concernenquête niet in de weg hoeft te staan (r.o. 3.14).

De OK is dus omgegaan. Dat lijkt mij ook juist. Uit de Landis-beschikking van de Hoge Raad (ECLI:NL:HR:2005:AR8899) volgt immers dat een groepsextensie van het onderzoek gerechtvaardigd is als het beleid van de dochter de aandeelhouders in de moeder net zozeer kan raken als het beleid van de moeder zelf. De economische werkelijkheid, dat wil zeggen het dragen van risico in een gelaagde ondernemingsstructuur, wordt hiermee rechtgedaan. Het resultaat van deze tournure is wel dat de onderzoekers nu geen onderzoek mogen doen naar het beleid van Propertize zelf, maar alleen naar het beleid van haar (in)directe aandeelhouders SNS Reaal en SNS Bank (thans Volksbank NV). Blijkbaar vindt de Staat dat nog te ver gaan. De wens om de Volksbank op termijn te verkopen zal hier ongetwijfeld een rol spelen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven