Terug van weggeweest: de coachtip van de maand!

Delen:

Toen ik in 2012 stopte met mijn column in Mr. ‘de coachtip van de maand’ kreeg ik onverwacht veel reacties. ‘Waar ben je?’ ‘Wanneer kom je terug?’ ‘Waar kan ik je tips nu lezen?’ Het voelde als een schrijver die postuum een revival beleeft. Dat gevoel werd zeker versterkt door een stagiaire, die mij mailde ‘dat ze mijn coachtips maandelijks met haar patroon besprak en dat ze nu niets meer te bespreken had’. Ik hoop overigens nog steeds dat dit een grap was, want anders heeft mijn kruistocht tegen ‘de niet piepen, maar pleiten – patroon’ zijn doel voorbijgeschoten. Maar ook tijdens de lunch werd er klaarblijkelijk over mijn tips gesproken. Mijn timemanagementtips leidde zo hier en daar zelfs tot felle discussies aan de lunchtafel. Zo beet een advocaat mij toe: ‘Hoe haal je het in je hoofd om het nut van ongestoord werken te prediken. We bespraken dit met elkaar tijdens de lunch en niemand doet hier nu meer wat ik wil’. Mijn tip in dit verband was om elke dag voor jezelf te organiseren dat je een zekere tijd, een uurtje helpt bij wijze van spreken al, ongestoord kunt werken, zodat je met aandacht en focus je zaken kunt doen. Niet onbelangrijk voor een jurist, dacht ik zo. Maar de betrokken advocaat was boos, omdat zijn stagiaire nu elke dag 4 uur onbereikbaar was voor de buitenwereld en zijn secretaresse speelde het spel subversief mee. Hij vroeg zich af ‘of ik mij realiseerde dat hij mij aansprakelijk zou kunnen stellen voor de gederfde omzet’. Wel met een smiley.  Eveneens niet door iedereen in dank afgenomen is mijn tip om goed voor jezelf te zorgen door ontspanning te agenderen en daarmee je eigen vrijheid te regelen. Zo liet een boze echtgenoot van een Head Legal mij weten ‘not amused’ te zijn. Haar Bikram Yoga had het afgelegd tegen het wielrennen van haar man.

Met mijn tip om pop-ups en andere (visuele) signalen van je computer en smartphone te halen, zodat je niet onnodig gestoord wordt, heb ik blijkbaar ook een gevoelige snaar geraakt en hiermee heeft zelfs menig ICT-afdeling zich bemoeid. Want ja, stel je wil de signalen van je computer halen, hoe doe je dat dan in hemelsnaam? Het meest tegen het zere been heb ik kennelijk geschopt met mijn tip over het omgaan met email. Ik heb namelijk in één van mijn columns beweerd dat je niet steeds je email moet checken, maar slechts op een paar vaste momenten per dag. Dat is zout strooien in open wonden, want we gaan natuurlijk wel 24/7. Je kunt nog zo beweren dat dit niets met dienstverlening te maken heeft, met tientallen voorbeelden onderbouwen dat altijd bereikbaar zijn een illusie is, denk niet dat je iets hebt in te brengen. De gemiddelde jurist blijft consistent vasthouden aan zijn beweringen en dus geloven in zijn eigen werkelijkheid. Een cliënt of interne opdrachtgever moet meteen worden teruggemaild; tijdens het eten, in bed, op de wc, maakt niet uit waar. Sportief was in dit verband wel het mailtje van een bedrijfsjurist, naar eigen zeggen goed voor zo’n 1000 mails per dag. Hij gaf ruiterlijk toe van zijn email-geloof te zijn gevallen. ‘Rüna, wat de mail betreft heb je een punt, want ik las in de NRC dat er in de Verenigde Staten onderzoek is gedaan naar het gebruik van email. Dat vele gemail blijkt de productiviteit in belangrijke mate te verlagen en kost daardoor bakken met geld. Sommige bedrijven stoppen daar zelfs helemaal met mailen. En ik ook!’ Of dat laatste cynisch was bedoeld weet ik niet.

Ronduit schrikken was het toen ik tijdens mijn cursus persoonlijke effectiviteit door een cursist werd geconfronteerd met mijn eigen column, waarin ik iets had betoogd dat niet geheel of eigenlijk helemaal niet strookte met wat ik tijdens de cursus beweerde. De bewuste vrouw had de columns gebundeld in een map gestoken en zwaaide ermee in de lucht als ware het een belangrijk manifest. Ik weet nog dat ik dacht: ‘ Ik moet echt gaan onthouden wat ik allemaal zeg’, maar inmiddels heb ik die hoop opgegeven en praat ik liever over ‘voortschrijdend inzicht’.  Een koekje van eigen deeg kreeg ik van een coachee nadat ik meteen had gereplyd op een mailtje van zijn kant.  ‘Rüna, je mag maar 4 keer per dag naar je mail kijken, ook jij! ’Zo die zit.

Maar over mijn tips aangaande profileren en politiek of te wel ‘hoe word ik een rat’ werd de loftrompet gestoken. ‘ Sinds ik alle dankwoorden van cliënten in de cc zet, ben ik ineens in the picture’, meldde een advocaat met maatschapsambitie. Een overheidsjurist heeft naar eigen zeggen veel bereikt met de tip ‘Geef je leidinggevende wat hij nodig heeft en zorg dat hij kan schitteren’. Inmiddels schittert hij zelf op de plek van zijn baas, die op zijn beurt als 50plusser helaas wel in een outplacementtraject is terechtgekomen. Hoewel de vele opzeggingen mij door bepaalde werkgevers niet in dank zijn afgenomen, hebben mijn loopbaantips toch een boost gegeven aan menig carrière. Een camping beginnen in Zuid – Frankrijk, een jaar door de woestijn toeren op de motor, van partner top 5 naar éénpitter, van overheidsjurist naar advocaat, niets is onmogelijk gebleken.

Alle gekheid op een stokje: succes is niet iets dat u in de schoot geworpen krijgt. Het is voor een belangrijk deel wel iets dat u zelf kunt beïnvloeden met uw eigen gedrag en gedrag is voor een groot deel te managen. Mijn bijdrage aan uw succes en welbevinden is natuurlijk gering. U doet het immers allemaal zelf. Wat ik probeer met mijn tips is u aan te zetten tot zelfmanagement en daarmee ook tot het managen van uw gedrag. Geloven in je succes en tegelijkertijd onderkennen dat het hard werken wordt leidt tot betere resultaten en ook meer geluk. Dus om er voor te zorgen dat u hard blijft werken aan uw succes en geluk ben ik dit jaar terug van weggeweest met coachtips over timemanagement, stress, communicatie, beïnvloeding, profileren, politiek en wat al niet meer! Ik heb er zin in!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven