Van accountants en algoritmen

Delen:

Recent ontstond een publieke discussie over de inzet van accountants bij het toezicht op algoritmen. Aanleiding was een initiatiefnota van VVD-Kamerlid Jan Middendorp, die het nobele streven heeft opgevat om burgers meer grip te geven op het gebruik door bedrijven en overheden van algoritmen. De nota bevat een drieledig voorstel. Ten eerste moeten bedrijven zelf rapporteren over de algoritmen die zij gebruiken. Daarnaast moet er een zogeheten algoritmetoezichthouder worden opgericht. Tot slot moeten accountants in het kader van jaarrekeningcontroles ook de gebruikte algoritmen controleren.

Op dit voorstel is vanuit de accountancy verschillend gereageerd. De beroepsgroep signaleert commerciële kansen in de dienstverlening aan controleklanten. Tegelijkertijd is er ook scepsis over de vraag of de accountant wel is toegerust voor deze taakuitbreiding. De kwestie is in ieder geval voldoende urgent: er is nauwelijks inzicht in de mate waarin en de manier waarop onze dagelijkse levens worden beïnvloed door algoritmen, terwijl deze invloed ver kan reiken. Het Amerikaanse bedrijf Amazon gebruikte in het verleden bijvoorbeeld een algoritme dat op basis van historische sollicitatiegegevens nieuwe sollicitanten selecteerde. Op enig moment kwam het bedrijf er echter achter dat het algoritme zichzelf had geleerd mannelijke sollicitanten te verkiezen boven vrouwelijke, omdat bij het bedrijf overwegend mannen werkten. Dit voorbeeld illustreert hoe complex algoritmen kunnen werken. Het is dan ook de vraag of de accountant dit er even bij doet.

Denk ter vergelijking aan een andere recente uitbreiding van het takenpakket van de accountant. Onder de Wet Normering Topinkomens moeten accountants de beloningen in de (semi)publieke sector controleren. Dit wordt als een complexe taak ervaren, die het werk te kostbaar maakt om de sector goed te kunnen bedienen. Als een ‘overzichtelijk’ onderwerp als beloningen al zo lastig is, wat moeten we ons dan voorstellen bij het controleren van algoritmen? De politiek doet er dan ook goed aan zich te bezinnen op de vraag of deze taak bij de accountant moet worden ondergebracht. Ook dient de beroepsgroep zich goed te bedenken of zij deze additionele verantwoordelijkheid (met de daarbij bijbehorende zorgplicht) op zich wil nemen.

Jan van Nass is advocaat bij Ysquare.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven