De coachtip van de maand: Me time!

Delen:

Van de toestand in de wereld word je al niet vrolijk en dan krijg je het als jurist ook nog eens flink voor je kiezen. Ineens heb je een ‘flexplek’, wat eigenlijk een verkapte kantoortuin is met continu buzz om je heen, er moet volume worden gemaakt alsof het allemaal eenvoudig bulkwerk is wat je doet en de klant moet geknuffeld worden, customer intimacy is helemaal hot. De T-shape lawyer, de trusted advisor, je moet het allemaal worden, al kan niemand je echt goed uitleggen wat dat nu precies inhoudt. En papier, dat is zo last year, want het nieuwe credo is: we gaan digitaal! De gele markeerstift kan naar het grofvuil. Kortom, genoeg reden om in de stress te schieten en je gek te laten maken. Maar als we ons nu eens voornemen het nieuwe jaar goed te beginnen, gewoon relaxt. Zijn we zelf bij toch?! Ik heb twee simpele tips om het jaar mee af te trappen. Tip 1: leer van anderen. Tip 2: pas dagelijks de 4 fundamenten van vitaliteit toe.

Tip 1: leer van anderen

Waarom het licht uitvinden als dat al gedaan is? Uit onderzoek is gebleken dat er een gedragsprofiel is van mensen die minder last van stress hebben. Wat doen zij? Met andere woorden, wat zijn de succcesfactoren voor een relaxt leven? Nieuw is het allemaal niet, wel goed om op een rijtje te hebben en te onderzoeken wat je zelf kan overnemen (bron: lijstjes.info).

 1. Mensen met minder stress hebben de bullshit uit hun leven gehaald. Een hectisch schema is een belangrijke veroorzaker van stress. Deze mensen hebben een duidelijke focus op wat voor hen belangrijk is, ze maken zich over heel veel zaken niet druk en laten zich niet afleiden door dingen die er niet toe doen. Ze doen minder, maar wat ze doen is belangrijk. Het is zonder meer een vaardigheid om je in een wereld vol prikkels te beperken tot essenties, zakelijk en privé. Gewoon dingen NIET te doen, keuzes te maken in de dingen waarmee je je tijd wilt vullen en niet overal achteraan te rennen. Kortom, simplify your schedule.
 2. Ze zien ‘constant druk zijn’ niet als belangrijk. Er is niks mis met een actief leven, maar de hang naar ‘constant druk zijn’ is iets wat stresserend werkt. Onder juristen heeft ‘heel druk zijn’ een zekere status, ten onrechte. Het is slecht voor je gezondheid, slecht voor je relaties, slecht voor je geluksgevoel en zelfs voor je carrière, want we weten inmiddels dat meer dan 50 uur werken per week contraproductief is.
 3. Ze hebben rigoureus opgeruimd. Het is onderschat hoeveel stress chaos om je heen veroorzaakt. De makkelijkste manier om jezelf te organiseren is: het grootste gedeelte weg doen. Dat geldt natuurlijk privé en op je werk.
 4. Ze nemen minder informatie tot zich. We worden overvoerd en overprikkeld met informatie. Mensen met minder stress weten dit goed te beperken en zijn niet verslaafd aan deze constante prikkels, die 24/7 tot ons komen. Met andere woorden, veel ‘disconnected time’. Zie voor meer tips mijn vorige blog Walking Deads.
 5. Ze zijn minder op materie gericht. Mensen met minder stress geven minder uit. Ze geven alleen geld uit aan de essentiële dingen die ze écht nodig hebben en die waarde toevoegen aan hun leven. Ook beleven ze plezier aan zaken die helemaal geen geld kosten.
 6. Ze single-tasken. Mensen met minder stress zijn goed in het focussen op één ding tegelijk. Ze maken hun taken af en gaan dan pas naar de volgende taak. Niet al die losse eindjes, die tientallen dossiers om je heen, waarin je dreigt te verzanden. Of al die klusjes thuis waaraan je elke avond begint, maar ze toch weer onafgemaakt laat liggen. Ik heb er al vaak overgeschreven, multi-tasken geeft stress en is onbevredigend, omdat je minder gedaan krijgt en er ook moe van wordt.
 7. Ze zeggen heel vaak ‘nee’. Zonder twijfel is grenzeloosheid één van de belangrijkste oorzaken van stress in een juristenleven. Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar de vaardigheid om paal en perk te stellen aan de verzoeken vanuit de omgeving heb je nodig om de regie te houden in je leven. Veelal helpt het om gericht te oefenen in situaties waarin je dat moeilijk vindt. Al doende leert men!
 8. Ze maken elke dag plezier. Gewoon lol hebben, leuke dingen doen, elke dag, al is het maar tien minuten. Dat is het beste wapen tegen stress. Even een spelletje doen met je kids, een biertje om de hoek drinken met je buurman, seks enz.
 9. Ze doen regelmatig iets creatiefs. Creatieve bezigheden geven ontspanning en gaan stress tegen. Schrijven, dichten, schilderen, beeldhouwen, muziek spelen, het zijn niet voor niets vaak nevenactiviteiten van drukbezette mensen.
 10. Ze brengen óók tijd alleen door. Ruimte en ontspanning voor jezelf is essentieel en goed voor het vinden van innerlijke rust en creativiteit. Het geeft je ook meer ruimte om uit te vinden wat belangrijk voor je is. Voor mensen met een gezin lijkt dit onhaalbaar, maar dat is het natuurlijk niet. Een kwestie van afspraken maken met het thuisfront en jezelf serieus nemen.
 11. Ze zijn dankbaar. Dankbaarheid is het medicijn, niet materie. We leven in een consumptiemaatschappij die succes ziet in grotere huizen, mooiere auto’s en vollere kledingkasten. Het is nooit genoeg en dat gevoel van onvrede creëert stressgevoelens.

Tip 2: pas dagelijks de 4 fundamenten van vitaliteit toe

We hebben de neiging op te gaan in de waan van de dag en niet goed voor onszelf te zorgen. De 4 fundamenten van vitaliteit is een hulpmiddel om op een laagdrempelige manier dagelijks aan je vitaliteit te werken. Het idee is dat je optimaal kunt leven door te zorgen dat je elke dag iets doet aan alle 4 de fundamenten, waarbij het fundament dat onderin de Pyramide staat voor jou het belangrijkste fundament is, waarover je nooit onderhandelt. Elk mens heeft een andere volgorde.

De 4 fundamenten van vitaliteit

4 fundamenten vitaliteit

 1. Meditate. Onderzoeken met MRI-scans hebben aangetoond dat meditatie het brein sterker maakt. Dit heeft een positieve invloed op je balans, maar ook op je wilskracht. Het is het verschil tussen iemand die na het wakker worden zijn telefoon checkt of iemand die start met een meditatie.
 2. Exercise. Elke dag sporten of intensief bewegen maakt geconcentreerder, rustiger en gelukkiger. Het hoeft niet lang te zijn. Met 20 minuten joggen per dag kom je al een heel eind.
 3. Sleep. Slapen is een onmisbare brandstof voor het lichaam. Het is met name belangrijk om je eigen slaapbehoefte te volgen.
 4. Nutrition. Gezond eten maakt gelukkiger, fitter en geconcentreerder.

Opdracht: Maak je eigen volgorde van beneden naar boven en beantwoord dan de navolgende vragen: Hoe ga je deze fundamenten dagelijks inpassen in je leven? Op welk moment van de dag kun je het beste aan deze fundamenten werken? Hoe ga jij jouw nummer 1 fundament (onderin de Pyramide) dagelijks de prioriteit geven die het verdient?

Ter illustratie van de 4 fundamenten: https://www.youtube.com/VDTFpQ5JEMA

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven