Rechtbank geeft groen licht voor schrappen strafzaken

De tekorten in de strafrechtketen blijven niet zonder gevolgen. De rechtbank Den Haag gaat akkoord met het schrappen van 52 zaken: één minder dan waarom het Openbaar Ministerie had verzocht.

Delen:

Depositphotos_10108202_S-b855b248
foto: Depositphotos

Nadat in juni van dit jaar bij de Gelderse rechtbank rond de 1.500 strafzaken kwamen te vervallen wegens het nijpende rechterstekort, worden nu ook in ’s-Gravenhage  52 dossiers van de rol gehaald.

Capaciteitsproblemen

In september verzocht het Haagse OM de rechtbank om in 53 zaken niet-ontvankelijk te worden verklaard wegens een te krappe personele bezetting, zowel bij de openbaar aanklager zelf als in de rest van de strafrechtketen. Een pijnlijk besluit, zo werd het genoemd, maar het zou slechts gaan om ‘kleine jongens’: slachtofferloze delicten zoals drugs- en ontnemingszaken, die bovendien meer dan vier jaar oud zijn.

Geen strafrechtelijk belang

De rechtbank ziet, na alle zaken individueel getoetst te hebben, geen reden om tot een ander oordeel te komen. Daarbij is gekeken naar de aard en ernst van de feiten, de omstandigheid dat er geen slachtoffers of benadeelde partijen zijn, de ouderdom van de zaken, de overschrijding van de redelijke termijn en de nog te verwachten duur van de berechting.

De officier van justitie heeft zich in redelijkheid op het standpunt kunnen stellen dat voortzetting van deze zaken niet langer enig strafrechtelijk belang dient. Eén zaak wordt op verzoek van de officier en de betreffende advocaat aangehouden tot januari 2023.

Structureel

Ook bij de grote schrapgolf in Gelderland was het gegaan om eenvoudige misdrijven waarop maximaal één jaar gevangenisstraf staat, zoals diefstal, verkeerszaken en hennepbezit. Niettemin duiden de noodgrepen op een structureel probleem.

Daarover werd in mei de alarmbel geluid door de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak. De NVvR  riep op tot actie om rechters en officieren van justitie te ontlasten. Zo blijkt andermaal dat meer geld naar justitie, waartoe het kabinet in de begroting voor 2023 besloot, geen overbodige luxe is.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven