Design (‘toegepaste kunst’) is in de Verenigde Staten niet auteursrechtelijk beschermd. En in de Europese Unie wel. In het belangrijkste internationale auteursrechtverdrag verdrag, de Berner Conventie, staat dat lidstaten de onderdanen van andere lidstaten dezelfde auteursrechtelijke bescherming moeten bieden als hun eigen onderdanen. Op deze gelijkstellingsregel bestaat één uitzondering: design. Als design in het land van herkomst niet auteursrechtelijk beschermd is, hoeft dat ook elders niet te worden beschermd. Daarom is Amerikaans design in Nederland niet auteursrechtelijk beschermd. Dachten we. De Hoge Raad twijfelde en stelde vragen.
Advocaat-generaal Szpunar heeft het Hof van Justitie van de EU nu geadviseerd om te beslissen dat uitsluiten van Amerikaans design van auteursrechtelijke bescherming niet mag (ECLI:EU:C:2024:698, Kwantum / Vitra). Volgens hem maakt de Europese Auteursrechtrichtlijn uit 2001 geen onderscheid naar nationaliteit van de auteur of werk, en moet ook design uit de VS hier worden beschermd. Die uitzondering uit de Berner Conventie mag volgens de AG niet meer worden toegepast. En Nederland moet de wet aanpassen om dit duidelijk te maken.
Over een paar maanden zal blijken of het Hof van Justitie van de EU dit advies gaat volgen. Nederland moet dan de wet aanpassen en Amerikaans design is hier voortaan auteursrechtelijk beschermd.
De zaak gaat over een Vitra eetkamerstoel die is ontworpen door Charles en Ray Eames en nagemaakt door Kwantum.
Zie eerder: https://www.mr-online.nl/twijfel-over-auteursrecht-op-amerikaans-design/