‘Nieuws maken voor Mr.? Een welkome afwisseling tijdens mijn promotietraject’

Sam Maasbommel is promovendus in Groningen en is sinds vorig jaar ook journalist bij Mr. Speciaal voor iedereen die nieuwsgierig is geworden naar aanleiding van de vacature 'Aankomend juridisch journalist' bij Mr. vertelt Sam over zijn ervaringen als journalist.

Delen:

beeld: Depositphotos

Rechtswetenschappelijk onderzoek is ontzettend boeiend, maar soms ook wat eentonig – zeker het schrijven van een proefschrift. Mr. vormde tijdens mijn promotietraject een meer dan welkome afwisseling: als juridisch nieuwsredacteur zit je bovenop de actualiteit en is er een korte spanningsboog tussen uitzoeken, schrijven en plaatsen.

Waar ik me in mijn onderzoek sterk toespits op één onderwerp c.q. rechtsgebied – het staatsrecht –, komen in een week ‘nieuwsdienst’ op Mr. Online allerhande onderwerpen voorbij uit de juridische wereld in ruime zin. Van het toezicht op de advocatuur en de vervolging van A12-activisten, tot een rappende raadsman.

Werkend voor een platform als Mr. leer je vlotter (in beide zinnen van het woord) te schrijven voor een breed publiek en snel de essentie uit een nieuwsgebeurtenis te distilleren. Ook bekwaam je je in allerhande vaardigheden zoals interviewen, globaal én doelgericht rapporten lezen en met een scherp oog redigeren.

Al even leerzaam is het schrijven van ‘hoofdnieuws’ op dinsdag en langere stukken voor in het gedrukte blad. Verdiepen, een invalshoek en narratief kiezen, experts benaderen en ondertussen ook zelf veel over een bepaald onderwerp opsteken. Zo dook ik in een mij vertrouwd thema als constitutionele toetsing, maar versloeg ik tevens het einde van de fax in de rechtspraak en heb ik me laten bijpraten over de ontwikkelingen op het gebied van legal tech.

Het redacteurschap bij Mr. is goed te combineren met andere functies waarin je je tijd zelf kunt indelen. In beginsel zit je één week per maand ‘aan de knoppen’ voor een paar uurtjes per dag; op een tijd en plaats naar eigen voorkeur, tegen een schappelijke vergoeding afhankelijk van je productie. Ik kan het iedereen die graag schrijft – en wellicht (juridisch-)journalistieke ambities heeft – van harte aanbevelen als nevenactiviteit.

Bekijk hier de vacature

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven