Twaalf opmerkelijke gebeurtenissen uit het juridisch jaar 2022

2022 was een turbulent jaar, ook in de wereld van het recht en zijn beoefenaars. In deze tijd van terugblikken kan Mr. niet achterblijven. Daarom bekeek de redactie welke berichten op Mr. Online het afgelopen jaar het meest werden gelezen en koos daar de opmerkelijkste onderwerpen uit.

Delen:

Depositphotos_612026382_S 2022 in prullebak-e4f3c545
beeld: Depositphotos

1. De postume promotie van Thijmen Nuninga

Het verhaal dat afgelopen jaar het allermeest is gelezen is dat over de veelbelovende jurist Thijmen Nuninga, die begin dit jaar plotseling overleed. Zijn dissertatie Recht, plicht, remedie was al afgerond; de Leidse rechtenfaculteit en vrienden van Nuninga zorgden voor een postume promotie. Voorafgaand aan die plechtigheid vertelden promotor Willem van Boom en paranimf Tim Bleeker aan Mr. over promotie en promovendus.

2. Juristen en de oorlog in Oekraïne

Uiteraard besteedde ook Mr. Online aandacht aan de oorlog in Oekraïne. Veelgelezen berichten waren die over de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema die elf grote Zuidas-kantoren ontbood om uitleg te geven over hun Russische clientèle en over de Oekraïense rechter Ivan Mishchenko, die zijn toga voor een militair uniform verruilde. Ook de dilemma’s van Nederlandse advocaten met Russische cliënten kwamen regelmatig aan de orde. En als gevolg van de Russische inval kon de berichtgeving over de ‘geruisloze’ benoeming van Alexander van der Voort Maarschalk tot raadsheer in de Hoge Raad op veel belangstelling rekenen. Hij stond eerder, als advocaat bij Houthoff, Rusland bij in de beruchte Yukos-zaak.

3. Blunder van het hof Den Bosch: verkeerde beëdigingen

Aan het begin van de zomer bleek dat dertig raadsheren en zeven advocaten-generaal bij het gerechtshof ’s-Hertogenbosch op een verkeerde manier beëdigd waren. Inmiddels kunnen ze bij het hof opgelucht ademhalen, uit een cassatie in belang der wet blijkt dat de 1100 uitspraken waarbij verkeerd beëdigde raadsheren en plaatsvervangers waren betrokken niet opnieuw hoeven.

4. Kantonrechter heeft geen zin in zes kilo processtukken

De Alkmaarse kantonrechter John Reid tikte een gemachtigde die kwam aanzetten met zo’n 2000 pagina’s aan dagvaarding en producties, op de vingers. “Dit kan zo niet”, verzucht hij in zijn uitspraak. De gemachtigde krijgt de opdracht om de zaak ‘helder en beknopt’ in te korten.

5. Artikel 120 Grondwet op de schop?

Het kabinet is van plan constitutionele toetsing mogelijk te maken. Een goed idee? Mr. vroeg het een hoogleraar, een rechter en een advocaat. Verrassend: een loodzware en langdurige grondwetswijziging kan wellicht achterwege blijven. “Artikel 120 is onverbindend.”

6. Nasleep fraudezaak Pels Rijcken

De nasleep van de fraudezaak bij het kantoor van landsadvocaat Pels Rijcken haalde ook dit jaar regelmatig het nieuws. In september ging Mr. in op de gevolgen voor de juridische sector: naast imagoschade voor het notariaat zijn dat onder meer strengere regels voor escrow stichtingen en voor uitbetalingen, meer controle en een nieuw toezichtsmodel voor de advocatuur. In dat nieuwe stelsel wil minister Weerwind (Rechtsbescherming) er drie niveaus van toezicht invoeren: lokale toezichthouders, een Landelijke Toezichthouder Advocatuur (LTA) die toezicht houdt op de lokale toezichthouders en een ‘blik van buiten’. Omdat de LTA wordt ondergebracht bij de Nederlandse Orde van Advocaten, worden vanuit de Tweede Kamer en in de juridische sector veel vraagtekens gezet bij de onafhankelijkheid van dit orgaan. Minister Weerwind heeft zich die kritiek ter harte genomen en komt met een gewijzigd voorstel.

7. De ‘rituele verbranding’ van de fax

Per 1 februari was de ‘faxit’ een feit: toen verdween de fax uit de rechtspraak. Vrijwel niemand was daar rouwig om, bleek uit een rondgang van Mr.

8. Eerst ging de doctorstitel niet door, later was het een ‘indrukwekkend’ proefschrift

De juriste wier goedgekeurde proefschrift na de verdediging aan de Tilburgse universiteit werd afgekeurd – een gang van zaken die door juridisch Nederland als ‘blunder’, ‘blamage’ en ‘wanvertoning’ werd betiteld – kreeg een tweede kans en behaalde alsnog haar doctorsbul.

9. Advocaat rapt over leven aan de Zuidas

“Young Prak$, de typmachien – zulke mails en adviezen heb je never gezien.” De rappende advocaat Marinus Prakke, werkzaam bij Loyens & Loeff in de praktijkgroep Competition & Regulatory, bracht als MC Prak$ het nummer Typen De muziekvideo werd opgenomen op de Zuidas.

10. Pikant: CRvB-bestuur krijgt in rechtszaak ongelijk van… de CRvB

Het bestuur van de Centrale Raad van Beroep leed in een pijnlijke nederlaag in de eigen rechtszaal: het CRvB schrapte het door het CRvB-bestuur aan medewerkers opgelegde verbod op bijklussen in de eigen rechtsgebieden.

11. Notaris geschorst na uitkafferen advocaat

Een notaris ‘met een schurfthekel aan advocaten’ had een beginnende advocate zowel per e-mail als in persoon ongecensureerd de wind van voren gegeven en werd daarvoor een week geschorst.

12. Tien geboden voor advocaten én voor rechters

“Gij zult eerbied voor uw rechter en rechtbank hebben”, is een van de ‘tien geboden voor advocaten’ van de Rotterdamse rechter Petra de Bruin. Advocaat Renaldo Willems diende haar van repliek en verzon een tienpuntenprogramma voor rechters.

De redactie wenst u een goed einde van 2022, en alvast een meesterlijk 2023!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven